Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Mazurek cytrynowy z bezą

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Mazurek cytrynowy z bezą - składniki:
Mazurek cytrynowy z bezą - sposób przygotowania: Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Kruche ciasto rozwijamy, dzielimy na 6 prostokątów, układamy na blasze wyściełanej pergaminem, nakłuwamy widelcem i pieczemy 15-20 minut. W rondlu podgrzewamy na wolnym ogniu mleko ze skórką cytrynową. Ucieramy żółtka z połową cukru i powoli łączymy z podgrzanym mlekiem (najpierw dodajemy do żółtek trochę mleka, a dopiero później wlewamy resztę do rondla). Podgrzewamy, stale mieszając, aby krem zgęstniał - powinien mieć konsystencję budyniu. Wlewamy do miski i studzimy. Białka ubijamy z resztą cukru, aby powstała lśniąca gładka beza. Na każdej porcji upieczonego ciasta rozsmarowujemy krem cytrynowy i nakładamy warstwę bezy. Lekko rumienimy bezę ręcznym palnikiem lub wkładamy do maksymalnie rozgrzanego piekarnika pod grill na 2-3 minuty. Rada Tomka: Gotowe kruche ciasto świetnie nadaje się do przygotowania "ekspresowego mazurka". Podpieczony płat ciasta polejcie rozpuszczoną gorzką czekoladą, a potem posypcie suszonymi owocami i orzechami. Polecam też wersję z białą czekoladą, figami i wiórkami kokosowymi, albo z marmoladą pomarańczową polaną czekoladą deserową.