Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Mazurek cytrynowy z bezą
Mazurek cytrynowy z bezą - składniki:
Mazurek cytrynowy z bezą - sposób przygotowania:
Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Kruche ciasto rozwijamy, dzielimy na 6 prostokątów, układamy na blasze wyściełanej pergaminem, nakłuwamy widelcem i pieczemy 15-20 minut. W rondlu podgrzewamy na wolnym ogniu mleko ze skórką cytrynową. Ucieramy żółtka z połową cukru i powoli łączymy z podgrzanym mlekiem (najpierw dodajemy do żółtek trochę mleka, a dopiero później wlewamy resztę do rondla). Podgrzewamy, stale mieszając, aby krem zgęstniał - powinien mieć konsystencję budyniu. Wlewamy do miski i studzimy. Białka ubijamy z resztą cukru, aby powstała lśniąca gładka beza. Na każdej porcji upieczonego ciasta rozsmarowujemy krem cytrynowy i nakładamy warstwę bezy. Lekko rumienimy bezę ręcznym palnikiem lub wkładamy do maksymalnie rozgrzanego piekarnika pod grill na 2-3 minuty. Rada Tomka: Gotowe kruche ciasto świetnie nadaje się do przygotowania "ekspresowego mazurka". Podpieczony płat ciasta polejcie rozpuszczoną gorzką czekoladą, a potem posypcie suszonymi owocami i orzechami. Polecam też wersję z białą czekoladą, figami i wiórkami kokosowymi, albo z marmoladą pomarańczową polaną czekoladą deserową.
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki