Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Domowy popcorn

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Domowy popcorn - składniki:
  • 200 g kukurydzy do prażenia (szukajcie napisu 'popcorn' na torebce)
  • 3 łyżki oleju
  • sól
Domowy popcorn - sposób przygotowania: Na dno garnka wlewamy olej i wsypujemy ziarna kukurydzy. Garnek przykrywamy pokrywką (inaczej narazimy się na ostrzał!) i stawiamy na średnim ogniu, potrząsając nim od czasu do czasu. Najpierw usłyszymy pojedyncze wybuchy, potem całe salwy. Popcorn jest gotowy, gdy ostatnie strzały ucichną. Zanim wyjmiemy go z garnka, poczekajmy, aż ostygnie.

Informacje o Domowy popcorn

  • Chrup na zdrowie!

    Chrup na zdrowie!

    około 1,5-2,5 minuty (dopóki będziesz słyszeć, jak ziarenka mocno "strzelają"). Gotowy popcorn najlepiej jeść bez dodatków (jest wtedy najzdrowszy), ale według uznania możesz spryskać go odrobiną oliwy i posypać solą oraz ziołami. Całe 100 g domowego popcornu z mikrofalówki dostarczy nam około

  • Przekąski przed telewizor

    Przekąski przed telewizor

    wykałaczką. Przygotowanie domowego popcornu wcale nie jest trudne, a dodatkowo można go doprawić  według własnego uznania. Domowy popcorn Składniki: 200 g kukurydzy do prażenia, 3 łyżki oleju, sól Na dno garnka wlej olej, dodaj ziarna kukurydzy. Garnek przykryj pokrywką, ustaw na średnim ogniu

  • Pyszne dodatki do lodów

    Pyszne dodatki do lodów

    200 g suszonej kukurydzy 150 g białego cukru 1 łyżka wody Autor: Beata Lipov (Lawendowy Dom) Domowy popcorn w karmelu. Pyszny, świeży i gorący - przekąska idealna!

  • Domowe czekoladki

    Domowe czekoladki

    , suszonych fig itp. Dla dorosłych polecamy wersję z rodzynkami namoczonymi w rumie! Jeśli nie lubisz migdałów, zastąp je orzechami włoskimi, prażonymi laskowymi lub pistacjami. Autor: Zuzanna Wiciejowska Domowy popcorn w karmelu. Pyszny, świeży i gorący - przekąska idealna! Zamiast likieru

  • Choinka do zjedzenia

    Choinka do zjedzenia

    . Wygląda wspaniale. Domowy popcorn 200 g kukurydzy do prażenia, 3 łyżki oleju, sól Na dno garnka wlewamy olej i wsypujemy ziarna kukurydzy. Garnek przykrywamy pokrywką (inaczej narazimy się na ostrzał!) i stawiamy na średnim ogniu, potrząsając nim od czasu do czasu. Najpierw usłyszymy pojedyncze

  • Przekąski na mecz

    Przekąski na mecz

    podgrzać. Kiedy czosnek zbrązowieje, należy go wyjąć. W dużej misce wymieszać popcorn z oliwą, serem i solą. Autor: Marta Gessler Domowy popcorn w karmelu. Pyszny, świeży i gorący - przekąska idealna! Nic nie pokrzepia tak, jak solidne danie, podane na ciepło - na przykład w trakcie przerwy