Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Laksa

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Laksa - składniki:
  • Pasta:
  • 1 szklanka obranych szalotek
  • 15 orzechów makadamia
  • 1/2 łyżeczki pasty z fermentowanych krewetek (belacan) lub 2 filety anchois
  • 1 szklanka suszonych krewetek
  • 2 łodyżki pokrojonej w talarki trawy cytrynowej
  • 5 ząbków czosnku (zmiażdżonych)
  • 1 łyżka startego imbiru tajskiego (galangalu)
  • 1 posiekana czerwona papryczka chilli (bez pestek)
  • 10 (namoczonych w wodzie pozbawionych pestek) suszonych czerwonych papryczek chilli
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu kajeńskiego
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy
  • 4 listki tajskiej bazylii
  • Laksa:
  • 60 dag makaronu ryżowego vermicelli
  • 6 łyżek oleju z orzeszków ziemnych
  • 2 łodyżki trawy cytrynowej
  • 600 ml śmietanki kokosowej
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
  • 15 smażonych poduszeczek tofu (tofu puffs - można zastąpić sakiewkami do inari sushi)
  • 2 łyżeczki posiekanej bazylii tajskiej do dekoracji
  • Dodatki (do wyboru):
  • kawałki pieczonego kurczaka
  • ugotowane krewetki
  • obgotowane i pokrojone w plasterki przegrzebki
  • kiełki sojowe
  • pokrojony w słupki ogórek
  • usmażone krokieciki rybne
Laksa - sposób przygotowania: Miksujemy składniki pasty, dodając stopniowo ok. 3/4 szklanki wody. Odstawiamy. Gotujemy makaron ok. 5 minut we wrzącej wodzie, odcedzamy na sitku. W dużym garnku rozgrzewamy olej, dodajemy całą przygotowaną pastę i smażymy 5 minut na średnim ogniu. Dodajemy 2 litry wody i trawę cytrynową. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze 10 minut. Dodajemy śmietankę kokosową, sól, cukier, pieprz i poduszeczki z tofu. Gotujemy 7 minut. Makaron układamy na sitku i razem z sitkiem zanurzamy na 30 sekund w zupie. Przekładamy makaron do talerzy i zalewamy zupą. Na wierzchu układamy dodatki. Każdą porcję laksy posypujemy grubo posiekaną tajską bazylią.

Informacje o Laksa

  • Lubisz kuchnię azjatycką? To czas poznać smaki Indonezji!

    Lubisz kuchnię azjatycką? To czas poznać smaki Indonezji!

    świetnie sprawdza się w czasie imprez  i urodzin. Myślę, że to jedno z niewielu miejsc w stolicy z kuchnią azjatycką, gdzie można przyjść większą grupą. Kolacje w Warungu rozpoczęłam od soto ayam – czyli rosołu z kurczaka, z jajkiem i makaronem ryżowym. Drugą zupą była laksa. Ta pozycja pojawiła

  • Czy już jadłeś (W Singapurze)?

    Czy już jadłeś (W Singapurze)?

    najbardziej obowiązkowe z obowiązkowych to rojak, laksa i kurczak po hajnańsku (albo po prostu chicken rice). Najsłynniejszy rojak to ten z Old Airport Road (Blk 51 Old Airport Road, Toa Payoh Rojak, stanowisko 01-108). W przewodniku dostał najwyższą notę. Szybko rozumiemy, dlaczego

  • Egzotyczne pokusy miasta

    Egzotyczne pokusy miasta

    popularność rośnie o średnio 7% miesięcznie. Najwyraźniej coraz lepiej wychodzi nam wymawianie zawiłych nazw i zaczynamy rozróżniać powiązane z nimi metody przygotowania owoców morza. Na zupę laksa, rendang, sate ayam i sycące mie goreng najczęściej mieliśmy ochotę w marcu 2018 r. 5. Kuchnia hawajska za