Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Zupa bananowa z curry

Autor
A A A
  • Zupa bananowa z curry

    Fot. Łukasz Zandecki

    Poziom trudności: łatwe

    Region: inne

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Zupa bananowa z curry - składniki:
  • 20-25 dag obranych i drobno pokrojonych ziemniaków
  • 1 posiekana cebula
  • 1 nieduży pokrojony seler naciowy (jasny środek oraz młode listki - razem około 1/2 szklanki)
  • 1 duże zielone obrane i grubo pokrojone jabłko
  • 1 obrany i grubo pokrojony niezbyt dojrzały banan
  • 2 szklanki bulionu drobiowego
  • 1 szklanka śmietany 30%
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • sól
Zupa bananowa z curry - sposób przygotowania: Owoce i warzywa gotujemy w bulionie pod przykryciem, aż będą zupełnie miękkie, przez 10-15 min. Wlewamy śmietanę, dodajemy masło i curry, solimy. Podgrzewamy, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Miksujemy, a jeśli zupa jest za gęsta, rozcieńczamy ją odrobiną wody lub bulionu. Zupę podajemy posypaną drobno posiekanym szczypiorkiem. Uwaga: banany, warzywa oraz jabłko możemy także ugotować na parze (będą miały bardziej intensywny smak i zapach), a dopiero potem połączyć je z bulionem i resztą składników zupy.