Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Zupa krem ze szparagów z dodatkiem sherry

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Zupa krem ze szparagów z dodatkiem sherry - składniki:
Zupa krem ze szparagów z dodatkiem sherry - sposób przygotowania: Obieramy szparagi (tylko 1/3 od dołu), związujemy w pęczki, gotujemy w sporej ilości osolonej i posłodzonej wody z dodatkiem masła. Do wody, w której gotują się szparagi, wkładamy także obierki. Po 10 minutach wyjmujemy ugotowane szparagi i osączamy je, a wywar przecedzamy i odmierzamy 3 szklanki (750 ml). Zagotowujemy, zdejmujemy z ognia, zaciągamy żółtkiem wymieszanym ze śmietaną. Po dodaniu żółtka nie wolno już zagotować zupy! Ugotowane szparagi kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do zupy. Przyprawiamy do smaku sherry, solą i pieprzem.