Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Kurczak cytrynowy

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Kurczak cytrynowy - składniki:
  • sok z 2 cytryn
  • 2/3 szklanki oliwy
  • 2 kg kawałków kurczaka
  • po 2 łyżeczki soli i oregano
  • łyżeczka pieprzu
  • 2 cytryny
Kurczak cytrynowy - sposób przygotowania: Miksujemy sok cytrynowy z oliwą. Kurczaka nacieramy częścią sosu. Posypujemy solą, pieprzem i oregano. Pieczemy na grillu, odwracając i smarując sosem. Kurczak jest gotowy, gdy po nakłuciu wypływa z niego przezroczysty sok. Podajemy z cząstkami cytryny. Grecy podają cytrynowego kurczaka i ciasto ze szpinakiem także w Wielkanoc, choć nie są to dania tradycyjne, typowo świąteczne.

Informacje o Kurczak cytrynowy

  • Ryż i kurczak - duet idealny na szybki obiad

    Ryż i kurczak - duet idealny na szybki obiad

    dotychczas polecane. zamiast natki możesz dodać do ryżu listki świeżej mięty - świetnie podkreślają smak bakalii. Ryż możesz zastąpić kuskusem (danie będzie gotowe jeszcze szybciej). Kurczak cytrynowy z ryżem 4 łyżki oliwy 1/2 cytryny 3 łyżeczki miodu (lipowy akacjowy wielokwiatowy) 30 dag ryżu