Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Koper włoski zapiekany w cukinii

Autor
A A A
  • Koper włoski zapiekany w cukinii

    Fot. Łukasz Falkowski / Agencja Wyborcza.pl

    Poziom trudności: średnie

    Region: inne

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Koper włoski zapiekany w cukinii - składniki:
Koper włoski zapiekany w cukinii - sposób przygotowania: Za pomocą łyżeczki wydrążamy z cukinii gniazda nasienne. Niepotrzebny miąższ wyrzucamy. Cukiniowe łódki solimy i odkładamy. Wykrawamy zdrewniałe części z bulw kopru włoskiego. Resztę kroimy w bardzo cienkie plasterki. Masło rozpuszczamy i podgrzewamy na patelni. Wrzucamy fenkuła, posiekany czosnek, sól, pieprz i powoli dusimy do miękkości. Podlewamy winem i dodajemy szałwię. Wydrążone cukinie faszerujemy połową kopru. Na wierzchu układamy kawałki sera. Zapiekamy 5 minut w 250°C. Drugą część kopru miksujemy na gładką masę, wlewamy śmietankę i sok z pomarańczy. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z upieczoną cukinią.