Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Hamburger z indykiem i sałatką coleslaw

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Hamburger z indykiem i sałatką coleslaw - składniki:
Hamburger z indykiem i sałatką coleslaw - sposób przygotowania: Oczyszczoną pierś indyka i udziec mielemy w maszynce z sitkiem o grubych oczkach. Skórę z udźca mielemy dwukrotnie. Wyrabiamy ręką, doprawiając solą i świeżo zmielonym pieprzem. Formujemy 4 burgery o grubości 1,5-2 cm. Skrapiamy olejem i pozostawiamy na talerzu, przykrywając folią. Bakłażany solimy i pozostawiamy na pół godziny. Odciskamy na papierowych ręcznikach z nadmiaru soku i smażymy na odrobinie oleju z obydwu stron. Boczniaki panierujemy kolejno w mące, rozmąconym jajku i bułce tartej i również smażymy na oleju. Robimy sałatkę coleslaw. Kapustę cienko szatkujemy i łączymy z utartą marchewką, majonezem oraz gorczycą. Doprawiamy solą i cukrem, posypujemy grudkami sera roquefort i mieszamy. Burgery pieczemy z obydwu stron na mocno rozgrzanym grillu (stopień wypieczenia - według uznania). Pod koniec dokładamy posmarowane masłem połówki bułek i lekko je rumienimy. Burgery układamy na spodach bułek, na każdym kładziemy po plastrze boczniaka i bakłażana oraz sałatkę coleslaw z serem roquefort. Przykrywamy górnymi połówkami bułek.
Ten burger jest tak piękny, że będziesz sobie z nim robił selfie