Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Pasztet kuminowy z morelami
Pasztet kuminowy z morelami - składniki:
Pasztet kuminowy z morelami - sposób przygotowania:
Cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy cebulę razem z liśćmi laurowymi, zielem angielskim i goździkami. Smażymy na niedużym ogniu do czasu, aż cebula się zeszkli. Wtedy wyjmujemy przyprawy i wyrzucamy je. Cebulę dodajemy do ugotowanej soczewicy razem z kaszą jaglaną, olejem, sosem sojowym, szczyptą soli i resztą przypraw. Miksujemy za pomocą ręcznego blendera na gładko, doprawiamy do smaku. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Foremkę smarujemy olejem lub wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy do niej 2/3 masy pasztetowej. Delikatnie wciskamy w masę morele, układając je w poprzek i uważając, żeby nie było między nimi za dużych przerw. Wylewamy resztę masy. Pasztet pieczemy 40-45 minut. Studzimy przez całą noc w foremce. Rano obkrawamy pasztet i wyjmujemy go z formy. Kroimy bardzo ostrym nożem - chodzi o to, aby morele zostały przecięte równiutko. 1. Bezmięsne pasztety można przygotować ze wszystkich warzyw strączkowych. Groch, soczewica, fasola, a nawet bób świetnie nadają się do zmielenia na pasztetową masę. Jeśli nie macie pod ręką strączków wspomnianych w przepisie, możecie śmiało podmienić je na te, które znajdziecie w kuchennych szafkach. 2. Do jarskich pasztetów możecie dodać też różne warzywa, które macie w lodówce - to także dobry sposób na wykorzystanie wygotowanych warzyw z rosołu! 3. Co skleja wegański pasztet? Niezastąpiona jest nasza polska kasza jaglana! Łączy pasztet w spójną całość oraz dodatkowo dodaje mu niezwykłej kremowości i delikatności.
- 1 cebula
- kilka łyżek oleju do smażenia
- 2 liście laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 2 goździki
- 2 szklanki ugotowanej soczewicy (brązowej lub zielonej)
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- 100 ml oleju roślinnego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- 1/2 łyżeczki majeranku
- 2 łyżeczki imbiru w proszku
- 1/4 gałki muszkatołowej
- sól i czarny pieprz
- 1/2 szklanki suszonych moreli
Informacje o Pasztet kuminowy z morelami
-
Soczewica na 10 sposobów. Zupa, pierogi, a nawet pasztet [PRZEPISY]
również bezmięsny "pasztet". Zamiast moreli, możesz dodać do niego również suszoną żurawinę lub suszone śliwki. Pasztet kuminowy z morelami 1 cebula kilka łyżek oleju do smażenia 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 2 goździki 2 szklanki ugotowanej soczewicy (brązowej lub
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki