Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Musaka

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Musaka - składniki:
Musaka - sposób przygotowania: Bakłażany myjemy, kroimy wzdłuż, posypujemy solą kuchenną i pozostawiamy na sitku 30 min. Po tym czasie spłukujemy je wodą i osuszamy. Nagrzewamy teflonową patelnię i obsmażamy na niej płaty bakłażanów po obu stronach bez tłuszczu. Odstawiamy. Cebulę kroimy na wiórki i smażymy najpierw bez tłuszczu, a po 3 min dodajemy oliwę i smażymy, aż się cebula wyzłoci. Dodajemy do niej mięso i mieszamy dokładnie widelcem, aby nie powstały grudki. Dorzucamy rozgnieciony czosnek, zioła, sól i pieprz i dusimy 15 min. Pod koniec duszenia doprawiamy przecierem pomidorowym i starannie mieszamy. Przygotowujemy beszamel jak w przepisie podstawowym. Żaroodporne naczynie obkładamy plastrami bakłażanów, wykładamy na nie usmażone mięso, potrawę polewamy sosem beszamelowym. Zapiekamy 30 min w 180°C.

Informacje o Musaka

  • Musaka

    Musaka to greckie danie z plastrów bakłażanów przekładanych warstwami mielonego mięsa uduszonego z pomidorami, przykrytych beszamelowym sosem i zapiekanych. Przyjrzyjmy się bliżej temu obiegowemu określeniu. Ojczyzną musaki jest Turcja, nazwa wywodzi

  • Musaka - przywołaj smak wakacji

    <strong>Musaka</strong> - przywołaj smak wakacji

    Prawdopodobnie rozsławił ją w latach 20. ubiegłego wieku wielki grecki szef kuchni Nikolaos Tselementes. Na pierwszy rzut oka można jednak podejrzewać, że wywodzi się z prostej, wiejskiej kuchni i jak w przypadku wielu takich dań, na musakę nie ma jednego właściwego przepisu - w każdym domu, w

  • Wielka grecka uczta

    Wielka grecka uczta

    Musaka znana jest także w kuchni tureckiej oraz bałkańskiej i śródziemnomorskiej. Mimo wszystko kojarzona jest przede wszystkim jako grecki specjał. Zapiekanka została rozsławiona przez wielkiego szefa kuchni, Nikolaosa Tselementesa w latach 20. ubiegłego wieku. Szybko stała

  • Greckie menu dnia

    Greckie menu dnia

    fasola będzie miękka. Na koniec dopraw solą. Podawaj z posiekanymi oliwkami i natką pietruszki. Autor: Aneta Kosiba Sztandarowe danie greckie. Pyszne, pełne smaku i aromatu. Warto zrobić je samodzielnie w domu. Zamiast jagnięciny, która jest trudno dostępna, możesz użyć mielonej wołowiny. Musaka

  • Kura marynowana w cytrynach

    Kura marynowana w cytrynach

    szaloną miłością do greckiej musaki i mięsa marynowanego w cytrynach. Mimo, iż drób nie jest najpopularniejszym w Grecji mięsem, mają na niego kilka sposobów. Oto jeden z nich: Aby w pełni oddać klimat greckiego podejścia do życia i gotowania

  • Jak wygląda typowy obiad w Turcji, Hiszpanii, czy Grecji?

    Jak wygląda typowy obiad w Turcji, Hiszpanii, czy Grecji?

    często tradycyjna musaka, czyli zapiekanka przygotowana na bazie bakłażana, pomidorów oraz mielonego mięsa podawana z sosem beszamelowym posypanym żółtym serem. Musaka Składniki: 600 g bakłażanaoliwa z oliwek2 czerwone cebule500 g jagnięciny mielonej1 puszka pomidorów 

  • Bakłażany po grecku lub turecku - naprawdę zaskakują

    Bakłażany po grecku lub turecku - naprawdę zaskakują

    sokiem z cytryny. Połówki bakłażana napełnij farszem, ułóż w żaroodpornym naczyniu, polej resztą oliwy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz 45 minut w temp. 180°C. Podawaj gorące od razu po przygotowaniu. Do polania potrawy najlepszy jest gęsty jogurt. Choć musaka kojarzy się nam przede

  • Menu dnia po grecku

    Menu dnia po grecku

    i odstaw na 15 minut. Gdy ogórek puści sok, odciśnij go, a do miski dodaj jogurt, posiekane zioła i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Dokładnie wymieszaj, przechowuj w lodówce. Autor: Zuzanna Wiciejowska, Paulina Kałka Musaka (lub też moussaka) to