Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Tarta czekoladowa ze słonym karmelem

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Tarta czekoladowa ze słonym karmelem - składniki:
  • Ciasto:
  • 18 dag mąki
  • 15 g cukru
  • 9 dag zimnego solonego masła (w braku dodajemy do zwykłego masła 2/3 łyżeczki drobnej soli morskiej)
  • 1 żółtko
  • 4 łyżki lodowatej wody
  • sól
  • Nadzienie:
  • 30 dag cukru trzcinowego
  • 250 ml 36% śmietany
  • 20 dag solonego masła (w braku dodajemy do zwykłego masła 1.5 łyżeczki drobnej soli morskiej)
  • 15 dag gorzkiej (70%) czekolady
  • Oraz:
  • gruba sól morska do dekoracji
Tarta czekoladowa ze słonym karmelem - sposób przygotowania: Robimy ciasto: mieszamy mąkę z cukrem i szczyptą soli, miksujemy z dodawanym po kawałeczku masłem, a gdy powstanie kruszonka, dodajemy żółtko i 4 łyżki lodowatej wody. Spłaszczamy ciasto, zawijamy w folię i wkładamy na 30 minut do lodówki. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Rozwałkowujemy ciasto do grubości 5 mm, wykładamy nim formę na tartę o średnicy 24 cm. Ciasto powinno wystawać poza brzegi formy. Spód nakłuwamy widelcem, formę z ciastem wkładamy na 15 minut do zamrażalnika. Następnie ciasto przykrywamy kawałkiem pergaminu, na pergamin wsypujemy suchy groch lub fasolę (dzięki temu nie powybrzusza się w trakcie pieczenia). Pieczemy 'na biało' przez 15 minut, zdejmujemy pergamin i groch, pieczemy kolejne 10 minut. Wyrównujemy ostrym nożem wystające brzegi ciasta. Robimy nadzienie: cukier trzcinowy wsypujemy na patelnię, dolewamy łyżkę wody, podgrzewamy, aż cukier się rozpuści, ale nie mieszamy. Zwiększamy ogień, gotujemy. Gdy powstanie złoty karmel, dodajemy 200 ml śmietany (uważajmy, aby się nie oparzyć, masa pryska!) i 175 g masła. Gotujemy 3 minuty na małym ogniu, wlewamy masę na upieczony spód i studzimy przez 30 minut. Czekoladę topimy w rondelku ustawionym na garnku z gotującą się wodą, mieszamy z resztą śmietany i masła. Powstałym sosem skrapiamy powierzchnię tarty i szybko - zanim zastygnie - robimy widelcem fantazyjne smugi. Pozostawiamy ciasto na 6 godzin w chłodnym miejscu. Przed podaniem posypujemy grubą solą morską.
Tarta podwójnie buraczana z serem feta