Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Babeczki 'Red Velvet'

Autor
A A A
  • Babeczki 'Red Velvet'

    Fot. Shutterstock

    Poziom trudności: łatwe

    Region: inne

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Babeczki 'Red Velvet' - składniki:
  • Babeczki:
  • 120 g miękkiego masła
  • 1.5 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 2 i 1/3 mąki tortowej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 szklanka maślanki
  • 1.5 łyżeczki czerwonego barwnika spożywczego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka białego octu winnego
  • Krem:
  • 230 g kremowego serka typu Philadelphia
  • 5 łyżek miękkiego masła
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • odrobina czerwonego barwnika spożywczego
  • 2.5 szklanki cukru pudru
  • cukrowe serduszka do posypania
Babeczki 'Red Velvet' - sposób przygotowania: Rozgrzewamy piekarnik do 175°C. Ucieramy masło z cukrem na bladą, puszystą masę. Miksując, dodajemy po jednym jajku. Przesiewamy mąkę, kakao, sodę, proszek i sól. Mieszamy maślankę, barwnik, wanilię oraz ocet. Dodajemy 1/4 suchych składników i 1/3 masy maślanej, mieszamy. W tej kolejności łączymy wszystkie składniki. Rozkładamy ciasto do 24 foremek na muffinki wyłożonych papilotkami. Pieczemy 20 minut, następnie studzimy. Przygotowujemy krem. Ucieramy serek z masłem. Dodajemy wanilię i barwnik. Stopniowo wsypujemy cukier puder. Babeczki smarujemy kremem i oprószamy cukrowymi serduszkami.