Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Gicz cielęca w warzywach

Autor
A A A
  • Gicz cielęca w warzywach

    Fot. Jarosław Madejski

    Poziom trudności: średnie

    Region: inne

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Gicz cielęca w warzywach - składniki:
  • 8-10 plastrów (o grubości 5 cm) giczy cielęcej z kostką w środku - każdy plaster należy obwiązać sznurkiem
  • aby mięso przylegało do kości
  • sól
  • pieprz
  • mąka do oprószenia mięsa
  • 7-8 łyżek masła
  • 3-4 łyżki oliwy
  • 1.5 szklanki białego wytrawnego wina
  • 1.5 szklanki posiekanej cebuli
  • 3/4 szklanki pokrojonej w małą kostkę marchewki
  • 3/4 szklanki drobno pokrojonego selera naciowego
  • 1 łyżeczka rozgniecionego czosnku
  • 3-4 szklanki bulionu drobiowego lub cielęcego
  • 1.5 szklanki pomidorów pokrojonych w kosteczkę (obranych - bez pestek; mogą być pomidory z puszki)
  • bukiecik z 6 gałązek natki
  • 4 gałązek tymianku i 1 liścia laurowego
  • 1 łyżka roztartego czosnku
  • Gremolata:
  • garść posiekanych listków natki
  • 2 łyżki drobno startej skórki cytrynowej
Gicz cielęca w warzywach - sposób przygotowania: Mięso nacieramy solą i pieprzem, obtaczamy w mące, strząsamy jej nadmiar. Porcjami rozgrzewamy w rondlu 3-4 łyżki masła z oliwą, smażymy po 3-4 plastry mięsa. Gdy całe mięso będzie już mocno przyrumienione, odkładamy je na ogrzany talerz, a do tłuszczu ze smażenia wlewamy wino, zagotowujemy, mieszając i zeskrobując resztki, które przywarły do dna naczynia. Gotujemy na mocnym ogniu bez pokrywki, aż pozostanie ok. pół szklanki płynu. Wlewamy go do miseczki. W brytfannie (wystarczająco dużej, aby dało się ułożyć w niej plastry mięsa jeden obok drugiego) rozgrzewamy resztę masła i dusimy cebulę, marchewkę, selera i czosnek. Gdy warzywa zmiękną, układamy na nich mięso, polewając sokiem, który zebrał się na talerzu, oraz zredukowanym sosem winnym. Wlewamy tyle bulionu, aby mięso było prawie przykryte. Na wierzchu mięsa rozsmarowujemy pomidory, układamy bukiecik ziół, solimy i pieprzymy do smaku. Zagotowujemy na średnim ogniu, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160°C na co najmniej 2 godziny - mięso musi być miękkie. Łyżką cedzakową wyjmujemy cielęcinę i wkładamy ją do żaroodpornego naczynia, w którym będzie podawana na stół. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Wyrzucamy zioła z brytfanny, a wszystko, co w niej pozostało, wlewamy przez sitko do rondelka, przecierając przy tym warzywa. Gotujemy 15 min, aż pozostanie około 3 szklanek sosu. Częścią sosu smarujemy mięso i wstawiamy do piekarnika na 10 minut, smarując sosem jeszcze 3 lub 4 razy, aż na wierzchu cielęciny powstanie glazura. W tym czasie robimy gremolatę, mieszając natkę ze skórką cytrynową i czosnkiem. Bezpośrednio przed podaniem posypujemy mieszaniną cielęcinę i podajemy, skrapiając odrobiną sosu. Pozostały sos podajemy oddzielnie.

Informacje o Gicz cielęca w warzywach

  • Sedno potrawy

    Sedno potrawy

    mieszamy z mąką, zasmażamy i rozprowadzamy bulionem. Zagotowujemy, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. GICZ CIELĘCA W WARZYWACH 8-10 plastrów (o grubości 5 cm) giczy cielęcej z kostką w środku - każdy plaster należy obwiązać sznurkiem, aby mięso