Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Kuskus z orzechami, rodzynkami i miętą

Autor
A A A
  • Kuskus z orzechami, rodzynkami i miętą

    Fot. Marcin Klaban / Agencja Wyborcza.pl

    Poziom trudności: łatwe

    Region: inne

    Ilość osób: dla 4 osób

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Kuskus z orzechami, rodzynkami i miętą - składniki:
Kuskus z orzechami, rodzynkami i miętą - sposób przygotowania: Kuskus wsypujemy do miski i zalewamy gorącym płynem, zgodnie z przepisem na opakowaniu, przykrywamy i odstawiamy. Na suchej patelni prażymy orzeszki (uważnie, bo łatwo się przypalają). Rodzynki zalewamy wrzątkiem, odstawiamy, aby napęczniały. Pomarańczę myjemy, sparzamy wrzątkiem i ocieramy skórkę na drobnej tarce. Gotowy kuskus mieszamy widelcem, dodajemy orzeszki, osączone rodzynki, zioła, skórkę pomarańczową, oliwę, sól i pieprz. Taki kuskus można jeść ciepły lub zimny.

Informacje o Kuskus z orzechami, rodzynkami i miętą

  • Sałatka z kaszą - zdrowa i sycąca

    Sałatka z kaszą - zdrowa i sycąca

    będzie świetnie smakować również z obranymi ze skórki migdałami lub dosyć drobno posiekanymi orzechami włoskimi. Kuskus z orzechami, rodzynkami i miętą 150 g kaszy kuskus bulion lub woda 1 garść orzechów piniowych 1 garść rodzynek skórka otarta z 1 pomarańczy 2 łyżki posiekanej natki 1 łyżka