Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Wstążki (parppadelle) z szałwią

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Wstążki (parppadelle) z szałwią - składniki:
  • 30-40 dag makaronu pappardelle
  • 8 ząbków czosnku
  • 2 łyżki posiekanej świeżej szałwii
  • 50 dag białej kiełbaski obranej z osłonki (może też być kiełbasa polska surowa)
  • 1/4 łyżeczki pokruszonego czerwonego pieprzu
  • 10 dag startego żółtego sera (najlepiej o ostrym smaku)
  • sól
  • pieprz
Wstążki (parppadelle) z szałwią - sposób przygotowania: Gotujemy makaron. W tym czasie roztapiamy w dużym rondlu łyżkę masła, smażymy czosnek (pokrojony w cienkie plasterki) na złoty kolor. Wyjmujemy, przekładamy do miseczki, a na tym samym maśle smażymy szałwię - wystarczy 10 sekund, powinna stać się chrupiąca. Dodajemy kiełbaskę i smażymy, rozgniatając farsz widelcem. Odcedzony makaron wkładamy do rondla z szałwią i kiełbasą, dodajemy pozostałe masło, mieszamy. Wsypujemy czerwony pieprz, a jeśli trzeba, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Każdą porcję posypujemy smażonym czosnkiem i startym serem.