Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Kir Royal Moléculaire

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Kir Royal Moléculaire - składniki:
  • Kawior:
  • 120 ml creme de cassis (likieru z czarnych porzeczek)
  • 30 ml wody
  • 7 g alginianu sodu
  • 3 g chlorku wapnia
  • Kawior domowym sposobem:
  • 3.5 g żelatyny na każde 30 ml płynu (w naszym przypadku jest to creme de cassis)
  • 0.5 l oleju rzepakowego
  • Oraz:
  • 4 kieliszki musującego wina
Kir Royal Moléculaire - sposób przygotowania: Wszystkie składniki kawioru (oprócz chlorku wapnia) umieszczamy w blenderze, miksujemy, wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Mieszankę przelewamy do butelki, wpuszczamy kropelkami do kąpieli z chlorkiem wapnia (3 g chlorku wapnia na 500 ml wody). Zostawiamy w kąpieli na 30 sekund, wyjmujemy i przepłukujemy wodą. Kawior domowym sposobem Olej rzepakowy wlewamy do naczynia i wstawiamy na kilka godzin do zamrażalnika. Nie może zamarznąć, ale musi być bardzo, bardzo zimny. Żelatynę namaczamy i rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu. Mieszamy z likierem. Schładzamy tak długo, aż zacznie gęstnieć, a następnie wpuszczamy po kropelce do oleju rzepakowego. Każda kropelka uformuje jedną kulkę kawioru. Gotowy kawior wyjmujemy i przepłukujemy wodą.Kuleczki przekładamy do kieliszków i zalewamy winem musującym - zaczną zabawnie wirować.