Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Bajgle nowojorskie
Bajgle nowojorskie - składniki:
Bajgle nowojorskie - sposób przygotowania:
Łączymy 1,5 szklanki mąki z drożdżami. Wlewamy wodę z 3 łyżkami cukru i solą, wyrabiamy mikserem - pół minuty na niskich obrotach, 3 minuty na wysokich. Dodajemy resztę mąki, mieszamy, przenosimy na oprószoną mąką stolnicę i dokładnie wyrabiamy rękami - ciasto ma być miękkie i elastyczne. Wkładamy je do natłuszczonej miski i pozostawiamy na 15 minut w ciepłym miejscu. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 porcji, lepimy kulki, spłaszczamy je, w każdej robimy dziurkę i rozciągamy ją, aby powstały nam dość cienkie pierścienie - bajgle rosną, jeśli dziurka będzie za mała, 'zarośnie' podczas pieczenia. Bajgle układamy na natłuszczonej blasze, odstawiamy na 20-25 minut, aby wyrosły. Włączamy w piekarniku opcję grill, ustawiając temperaturę na 300°C. Zagotowujemy 3-4 litry wody w dużym płaskim garnku, dodajemy odłożoną łyżkę cukru. Zmniejszamy ogień, aby woda lekko mrugała. Blachę z bajglami wkładamy pod rozgrzany grill, pieczemy po minucie z każdej strony. Wyjmujemy, obniżamy temperaturę do 200°C. Bajgle wkładamy partiami do gotującej się wody na 6-8 minut, odwracamy od czasu do czasu. Wyjmujemy, osuszamy, posypujemy makiem, sezamem lub solą. Kładziemy na blasze wyściełanej pergaminem, pieczemy 25 minut.
- 4.5 szklanki mąki pszennej (typ 650; 750)
- 2 saszetki (po 7 g) suszonych drożdży
- 1.5 szklanki ciepłej wody
- 1 czubata łyżka soli
- gruba sól
- mak
- sezam (do posypania)
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki