Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Mazurek z powidłami i czekoladą
Mazurek z powidłami i czekoladą - składniki:
Mazurek z powidłami i czekoladą - sposób przygotowania:
Mąkę przesiewamy na stolnicę i siekamy z masłem. Dodajemy migdały, przesiany cukier puder, jajko i miód. Zagniatamy, aż powstanie gładkie ciasto. Zawijamy je w przezroczystą folię i wkładamy do lodówki na co najmniej pół godziny. Odkrawamy kawałek ciasta do ozdobienia mazurka, resztę rozwałkowujemy i kroimy na dwa równe kwadraty lub prostokąty. Wokół jednego robimy ozdobny rant z odłożonego ciasta. Z reszty ciasta możemy zrobić listki lub kwiatki (pieczemy je osobno). Nakłuwamy blaty widelcem i pieczemy około 20 minut w 180°C, aż się równo zrumienią. Lekko studzimy. Blat bez dekoracji smarujemy powidłami i przykrywamy drugim blatem. Czekoladę rozpuszczamy na parze z łyżką masła. Smarujemy nią wierzch ciasta i układamy podpieczone dekoracje.
- 2 szklanki mąki
- 200 g masła
- 1 szklanka mielonych migdałów
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 jajko
- 1 łyżka miodu
- 2-3 łyżki powideł śliwkowych
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 1 łyżka masła
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki