Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Mazurek z powidłami i czekoladą

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Mazurek z powidłami i czekoladą - składniki:
Mazurek z powidłami i czekoladą - sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy na stolnicę i siekamy z masłem. Dodajemy migdały, przesiany cukier puder, jajko i miód. Zagniatamy, aż powstanie gładkie ciasto. Zawijamy je w przezroczystą folię i wkładamy do lodówki na co najmniej pół godziny. Odkrawamy kawałek ciasta do ozdobienia mazurka, resztę rozwałkowujemy i kroimy na dwa równe kwadraty lub prostokąty. Wokół jednego robimy ozdobny rant z odłożonego ciasta. Z reszty ciasta możemy zrobić listki lub kwiatki (pieczemy je osobno). Nakłuwamy blaty widelcem i pieczemy około 20 minut w 180°C, aż się równo zrumienią. Lekko studzimy. Blat bez dekoracji smarujemy powidłami i przykrywamy drugim blatem. Czekoladę rozpuszczamy na parze z łyżką masła. Smarujemy nią wierzch ciasta i układamy podpieczone dekoracje.