Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Patatas a'la riojana
Patatas a'la riojana - składniki:
Patatas a'la riojana - sposób przygotowania:
Cebulę, paprykę i czosnek siekamy, chorizo kroimy w grube plasterki. Podsmażamy warzywa na oliwie na małym ogniu przez 10 minut (czosnek dodajemy na końcu, żeby się nie przypalił). Dodajemy ziemniaki, sparzone, obrane ze skórki i pokrojone pomidory oraz chorizo (ew. liść laurowy oraz nieco wędzonej papryki do smaku). Zalewamy bulionem i gotujemy pod przykryciem, aż składniki będą miękkie (jakieś 15 minut). Na talerzu możemy polać danie dobrą oliwą - smakuje jeszcze lepiej! Podajemy z chrupiącym wiejskim chlebem i kieliszkiem młodej riojy.
- 1 kg ziemniaków
- 40 dag chorizo
- 20 dag białej cebuli
- 40 dag czerwonej papryki
- 20 dag pomidorów
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- (ew. wody)
- świeży tymianek
- sól
- oliwa
- Opcjonalnie:
- 1-2 ząbki czosnku
- liść laurowy
- łagodna wędzona papryka w proszku
Gratin ziemniaczane - ziemniaki nadal potrafią nas zaskakiwać
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki