Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Królik pomarańczowo-tymiankowy

Autor
A A A
  • Królik pomarańczowo-tymiankowy

    Fot. Łukasz Kozyra

    Poziom trudności: średnie

    Region: inne

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Królik pomarańczowo-tymiankowy - składniki:
Królik pomarańczowo-tymiankowy - sposób przygotowania: Polędwiczki nacieramy połową tymianku i oliwą, wstawiamy na noc do lodówki. Posypujemy skórką z pomarańczy, owijamy w pancettę i podsmażamy w głębokiej żaroodpornej patelni na oliwie, na średnim ogniu, aż boczek lekko się zrumieni. Dodajemy posiekane warzywa, podsmażamy minutę. Dodajemy posiekane łodyżki natki pietruszki, liść laurowy, resztę tymianku i połowę wina. Wkładamy patelnię do piekarnika rozgrzanego do temperatury 225°C i pieczemy 7 minut. Dodajemy resztę wina i pieczemy jeszcze 7 minut. Wyjmujemy polędwiczki z patelni i trzymamy w cieple. Patelnię stawiamy na ogniu, wlewamy bulion drobiowy, a kiedy płyn zawrze - przecedzamy go do rondelka przez sitko, wyciskając soki z warzyw łyżką. Odparowujemy do połowy objętości, zmniejszamy ogień, wlewamy kremówkę, mieszając energicznie. Po minucie dodajemy musztardę, mieszając ustawicznie. Gdy sos będzie gładki, przelewamy go do sosjerki.