Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Tarta migdałowa z dżemem malinowym

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Tarta migdałowa z dżemem malinowym - składniki:
Tarta migdałowa z dżemem malinowym - sposób przygotowania: Robimy ciasto: miksujemy mąkę z masłem i cukrem oraz szczyptą soli. Gdy powstanie kruszonka, dodajemy żółtko i łyżkę lodowatej wody, miksujemy, aż powstanie ciasto. Spłaszczamy je, zawijamy w folię spożywczą i schładzamy godzinę w lodówce. Następnie rozwałkowujemy (najlepiej między dwiema warstwami folii - nie będzie się kleiło do wałka) do grubości 2-3 mm. Wykładamy ciastem dno i boki formy o średnicy 20 cm i głębokości 3-4 cm. Spód nakłuwamy widelcem i wkładamy jeszcze na 20 minut do lodówki. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Ciasto przykrywamy pergaminem, obciążamy suchym grochem lub fasolą, pieczemy 20 minut 'na biało'. Zdejmujemy groch i pergamin, podpieczone ciasto smarujemy roztrzepanym białkiem, pieczemy jeszcze 2 minuty. Po wyjęciu lekko studzimy i smarujemy spód dżemem malinowym. Robimy masę: miksujemy masło z cukrem, dodajemy po jednym całym jajku, a na koniec żółtko. Mieszamy z mielonymi migdałami i skórką cytrynową, rozsmarowujemy masę na dżemie, wyrównujemy wierzch. Pieczemy przez 20 minut, posypujemy płatkami migdałowymi, pieczemy jeszcze przez 15-20 minut. Przed podaniem możemy oprószyć cukrem pudrem.
Tarta podwójnie buraczana z serem feta