Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Tarta gruszkowa z kremem migdałowym

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Tarta gruszkowa z kremem migdałowym - składniki:
Tarta gruszkowa z kremem migdałowym - sposób przygotowania: Mąkę mieszamy z migdałami i usypujemy w kopczyk. Pośrodku robimy wgłębienie, wsypujemy do niego cukier, dodajemy żółtko oraz pokrojone masło. Ciasto wyrabiamy, krojąc nożem, aż będzie sypkie, a na końcu szybko zagniatamy. Wstawiamy do lodówki na przynajmniej godzinę. Następnie rozwałkowujemy schłodzone ciasto i wykładamy nim formę. Przygotowujemy krem, ucierając masło z cukrem. Dodajemy migdały, a potem - stopniowo - jajka i mąkę. Napełniamy kremem formę wyłożoną ciastem i układamy w niej pokrojoną w plasterki gruszkę. Tartę zapiekamy w temperaturze 170°C przez 30 minut, aż uzyska złoty kolor.
Tarta podwójnie buraczana z serem feta