Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Sałata rzymska z karmelizowanym boczkiem

Autor
A A A
  • Sałata rzymska z karmelizowanym boczkiem

    Fot. Łukasz Falkowski / Agencja Wyborcza.pl

    Poziom trudności: łatwe

    Region: inne

    Ilość osób: dla 4 osób

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Sałata rzymska z karmelizowanym boczkiem - składniki:
Sałata rzymska z karmelizowanym boczkiem - sposób przygotowania: Sałatę (3 liście sałaty na osobę) dokładnie myjemy pod zimną wodą, osuszamy i rozrywamy liście na małe kawałki. Rozgrzewamy patelnię teflonową i podsmażamy boczek do chrupkości. Pod koniec wlewamy syrop klonowy i ocet, podgrzewamy, aż płyn odparuje i skarmelizuje się. Orzechy pinii prażymy na suchej patelni. Muszą nabrać złocistego koloru - dzięki temu staną się słodkie i aromatyczne. Łodygi selera myjemy i kroimy na cienkie plastry. Przygotowujemy dressing, energicznie mieszając ze sobą wszystkie składniki, tak aby powstała ciemnożółta gładka emulsja. Przed podaniem łączymy wszystkie składniki sałatki. Na wierzch kładziemy boczek i pokruszone kawałki sera pleśniowego. Polewamy dressingiem tuż przed podaniem. W ten sposób składniki nie stracą chrupkości i jędrności.
Sałatka cesarska w parmezanowych miseczkach. Zjesz zawartość i opakowanie