Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Kruche ciasto

Autor
A A A
  • Kruche ciasto

    Fot. A.M. Wolniak

    Poziom trudności: łatwe

    Region: inne

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Kruche ciasto - składniki:
Kruche ciasto - sposób przygotowania: Na stolnicę wysypujemy mąkę, cukier i sól. Starannie mieszamy, tworząc kopczyk. W środku kopczyka robimy wgłębienie i wbijamy do niego żółtka, masło pokrojone w kawałki i wodę. Zagniatamy ciasto, dodając na początku do żółtek i masła tylko trochę mąki, a potem - stopniowo - zagarniając jej coraz więcej. Ciasto powinno być miękkie i jednolite, nie powinno kleić się do rąk. Przed pieczeniem należy je chłodzić w lodówce przez minimum pół godziny, nie dłużej jednak niż 2-3 dni. Oczywiście, można je także zamrozić na dłuższy czas.

Informacje o Kruche ciasto

  • Kruche ciasto - przekąska i słodka, i słona [PRZEPIS]

    <strong>Kruche</strong> <strong>ciasto</strong> - przekąska i słodka, i słona [PRZEPIS]

    Kruche ciasto: kisz (quiche) Kisz (quiche) to kruche ciasto wypełnione wytrawnym nadzieniem. Brzmi z francuska, jednak oryginalny kisz nie został wymyślony we Francji. Samo słowo wywodzi się z niemieckiego kuchen, czyli "ciasto". Pierwotna wersja kiszu bazowała na cieście chlebowym

  • Szarlotka na kruchym cieście: przepis, porady

    Szarlotka na <strong>kruchym</strong> <strong>cieście</strong>: przepis, porady

    Szarlotka na kruchym cieście - warto wiedzieć Aby spód do szarlotki był naprawdę kruchy, należy wyrabiać ciasto możliwie jak najkrócej (im dłużej będziemy je ugniatać ciepłymi dłońmi, tym mniejsza szansa na prawdziwą kruchość) Szarlotkę na kruchym cieście można urozmaicić dodając krem budyniowy lub

  • Menu dnia (Wynik głosowania na Facebooku!)

    Menu dnia (Wynik głosowania na Facebooku!)

    pomidorów, jeśli jest dobrej jakości. Autor: mamajulki080506 Danie główne, to brokułowa tarta, którą można podawać na ciepło, albo wziąć ze sobą na obiad w formie pikniku. Kruche ciasto z warzywnym nadzieniem będzie smakować jeszcze lepiej z sosem serowym lub czosnkowym.   Zobacz przepis na tartę

  • Na serowym kruchym spodzie - wytrawne tarty i babeczki

    Na serowym kruchym spodzie - wytrawne tarty i babeczki

    Kruche ciasto serowe - przepis podstawowy Ciasto pieczemy w dużej formie na tartę lub w kilku mniejszych foremkach, zależnie od instrukcji w kolejnych przepisach Składniki: 150 g zimnego masła, 150 g żółtego sera, 1 szklanka mąki, pieprz lub gałka muszkatołowa, sól, ew. 1-2 żółtka Masło i

  • Menu dnia

    Menu dnia

    Dynia ma słodki, delikatny smak. Dzięki dodatkowi lekko pikantnego imbiru, zupa nabiera charakteru. Zobacz przepis na Imbirowa zupa z dyni Panzanella to sałatka wywodząca się ze słonecznej Toskanii. Jej głównymi składnikami są dojrzałe, grubo pokrojone pomidory oraz grzanki z pszennego pieczywa,

  • Jeszcze bardziej kruche ciastko

    Jeszcze bardziej kruche ciastko

    na dodaniu mąki kukurydzianej*, która sprawia, że ciasto staje się na prawdę kruche i chrupiące.   Przepis na pyszne kruche ciasto z dodatkiem mąki kukurydzianej Porcja na blaszkę w wymiarach 25 cm x 30 cm (czyli taką mniejszą) 250 g masła 125g cukru pudru 250g mąki pszennej, można

  • Słodkie i zdrowe, czyli desery, które możesz jeść codziennie [PRZEPISY]

    Słodkie i zdrowe, czyli desery, które możesz jeść codziennie [PRZEPISY]

    4 porcje 314 kcal/porcja 4 jabłka 100 g orzechów laskowych 4 łyżki masła 4 łyżki syropu klonowego masło do posmarowania foremek Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na jak najcieńsze plasterki (najlepiej mandoliną). Orzechy prażymy na suchej patelni, dopóki się nie przyrumienią. Ciepłe

  • Mini tartaletki z aksamitnym musem czekoladowym z awokado

    Mini tartaletki z aksamitnym musem czekoladowym z awokado

    Składniki: 2 małe, dojrzałe awokadodwie czubate łyżki kakao1 banan2 łyżki miodu pół tabliczki gorzkiej czekolady12 Babeczek mini do nadzień słodkich (np. od Dan Cake) Przygotowanie: Awokado przekrawamy na pół, wyciągamy pestkę, obieramy ze skórki i kroimy na małe kawałki. Dodajemy obranego ze skórk