Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Wykwintna zupa pomidorowa z miodem, winem, kardamonem
Wykwintna zupa pomidorowa z miodem, winem, kardamonem - składniki:
Wykwintna zupa pomidorowa z miodem, winem, kardamonem - sposób przygotowania:
Bulion zagotowujemy na wolnym ogniu z goździkami, kardamonem i listkiem laurowym. Wyjmujemy przyprawy. Dodajemy pozostałe składniki zupy. Szybko zagotowujemy, by pomidory się nie rozpadły. Doprawiamy. Rozlewamy do żaroodpornych miseczek. Każdą miseczkę oblepiamy 'czapeczką' z ciasta francuskiego i zapiekamy, aż będzie lekko złote. Przed zapieczeniem możemy posmarować ciasto rozmąconym jajkiem - będzie lśniące.
- 2.5 szklanki bulionu drobiowego
- 4 goździki
- 2 ziarenka kardamonu
- listek laurowy
- 2 puszki całych
- obranych pomidorów
- ok. 400 g pokrojonego w kostkę melona
- 1/2 szklanki soku (najlepiej świeżo wyciśniętego) pomarańczowego
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- 2 łyżki miodu
- łyżeczka świeżo startej skórki pomarańczowej
- szczypta kardamonu w proszku
- sól
- pieprz
- opakowanie ciasta francuskiego (ok. 450 g)
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki