Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Wykwintna zupa pomidorowa z miodem, winem, kardamonem

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Wykwintna zupa pomidorowa z miodem, winem, kardamonem - składniki:
  • 2.5 szklanki bulionu drobiowego
  • 4 goździki
  • 2 ziarenka kardamonu
  • listek laurowy
  • 2 puszki całych
  • obranych pomidorów
  • ok. 400 g pokrojonego w kostkę melona
  • 1/2 szklanki soku (najlepiej świeżo wyciśniętego) pomarańczowego
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki miodu
  • łyżeczka świeżo startej skórki pomarańczowej
  • szczypta kardamonu w proszku
  • sól
  • pieprz
  • opakowanie ciasta francuskiego (ok. 450 g)
Wykwintna zupa pomidorowa z miodem, winem, kardamonem - sposób przygotowania: Bulion zagotowujemy na wolnym ogniu z goździkami, kardamonem i listkiem laurowym. Wyjmujemy przyprawy. Dodajemy pozostałe składniki zupy. Szybko zagotowujemy, by pomidory się nie rozpadły. Doprawiamy. Rozlewamy do żaroodpornych miseczek. Każdą miseczkę oblepiamy 'czapeczką' z ciasta francuskiego i zapiekamy, aż będzie lekko złote. Przed zapieczeniem możemy posmarować ciasto rozmąconym jajkiem - będzie lśniące.