Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Chavanmushi - zapiekane krewetki
Chavanmushi - zapiekane krewetki - składniki:
Chavanmushi - zapiekane krewetki - sposób przygotowania:
Roztrzepujemy jajka widelcem lub pałeczkami, starając się nie wtłoczyć za dużo powietrza. Dodajemy bulion z mirin i sosem sojowym, mieszamy, przecedzamy do 4 żaroodpornych miseczek (takich jak na suflety). Wkładamy kawałeczki dymki i wybrany składnik dodatkowy: krewetki, rybę, grzybki. Przykrywamy miseczki plastikową folią, wstawiamy do dużego płaskiego rondla, wlewamy tyle wody, aby sięgała do połowy wysokości miseczek. Gotujemy na małym ogniu - woda powinna lekko mrugać - aż masa jajeczna się zetnie (15-20 minut). Miseczki wkładamy do lodówki i pozostawiamy na noc. Uwaga: zamiast krewetek możemy użyć kawałeczków ugotowanej na parze białej ryby albo kawałeczków gotowanego mięsa kurczaka, bądź 4 małych grzybki shiitake (bez nóżek, pokrojonych w cienkie plasterki; można zastąpić kapeluszami prawdziwków, podgrzybków lub pieczarek.
Krewetki w kokosowej panierce
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki