Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Chavanmushi - zapiekane krewetki

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Chavanmushi - zapiekane krewetki - składniki:
  • 3-4 duże jajka
  • 2 szklanki bulionu dashi (lub innego rybnego
  • ew. bulionu z kury)
  • 1 łyżka wina ryżowego mirin
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • Oraz:
  • 1 dymka (tylko zielona część
  • pokrojona na kawałeczki)
  • 8 dużych
  • oczyszczonych
  • obranych i ugotowanych krewetek
Chavanmushi - zapiekane krewetki - sposób przygotowania: Roztrzepujemy jajka widelcem lub pałeczkami, starając się nie wtłoczyć za dużo powietrza. Dodajemy bulion z mirin i sosem sojowym, mieszamy, przecedzamy do 4 żaroodpornych miseczek (takich jak na suflety). Wkładamy kawałeczki dymki i wybrany składnik dodatkowy: krewetki, rybę, grzybki. Przykrywamy miseczki plastikową folią, wstawiamy do dużego płaskiego rondla, wlewamy tyle wody, aby sięgała do połowy wysokości miseczek. Gotujemy na małym ogniu - woda powinna lekko mrugać - aż masa jajeczna się zetnie (15-20 minut). Miseczki wkładamy do lodówki i pozostawiamy na noc. Uwaga: zamiast krewetek możemy użyć kawałeczków ugotowanej na parze białej ryby albo kawałeczków gotowanego mięsa kurczaka, bądź 4 małych grzybki shiitake (bez nóżek, pokrojonych w cienkie plasterki; można zastąpić kapeluszami prawdziwków, podgrzybków lub pieczarek.
Krewetki w kokosowej panierce