Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Tarta z cukinią

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (1 głos)

Tarta z cukinią - składniki:
Tarta z cukinią - sposób przygotowania: Mąkę siekamy z masłem i solą. Następnie ciasto ucieramy w palcach, tak by powstały malutkie grudki. Dodajemy wodę i ugniatamy. Gotowe ciasto wkładamy na pół godziny do lodówki. Następnie rozwałkowujemy i wykładamy nim posmarowaną tłuszczem foremkę do tarty. Ciasto nakłuwamy widelcem i podpiekamy w temp. 250°C przez około 10 min. Pokrojoną w plastry cukinię posypaną solą, pieprzem i rozmarynem smażymy na rozgrzanym oleju. Osączamy ją na papierowym ręczniku. Obrane ze skórki pomidory kroimy w plastry. Na podpieczonym spodzie układamy pomidory i cukinię. Jogurt, śmietanę i przyprawy mieszamy z mąką i polewamy warzywa. Z wierzchu posypujemy je startym serem i pieczemy w temp. 180°C około 45 minut.
Tarta podwójnie buraczana z serem feta

Informacje o Tarta z cukinią

  • Menu dnia z cukiniową tartą

    Menu dnia z cukiniową tartą

    Oprócz listków bazylii, dobrym dodatkiem do tej zupy będą np. grzanki lub groszek ptysiowy. Zupa krem z opiekanych warzyw 1 duży lub 2 małe bakłażany 3 pomidory malinowe (lub inne mięsiste) 2 czerwone papryki 2 nieduże cebule 2 ząbki czosnku 5 łyżek (75 ml) oliwy 5 szklanek (1 i 1/4 l) buli

  • Nie tylko chipsy, orzeszki i paluszki. Jakie jedzenie pasuje do twojego ulubionego piwa?

    Nie tylko chipsy, orzeszki i paluszki. Jakie jedzenie pasuje do twojego ulubionego piwa?

    posiekanym chilli przez godzinę. Pomidorki przekrój na połówki, dopraw solą i pieprzem. Skrop olejem. Ser zapiekaj w 160°C przez 4 minuty. Podawaj z sałatką z pomidorków.   Tarta z cukinią i oscypkiem Na koniec coś lekkiego, względnie wyrafinowanego i niewymagającego dużego wysiłku

  • Ryba z pomysłem - w sam raz na przyjęcie!

    Ryba z pomysłem - w sam raz na przyjęcie!

    kostkę. Czosnek i natkę posiekaj, wymieszaj delikatnie z rybą. Dodaj liście laurowe, zalej oliwą i sokiem z cytryny. Odstaw na godzinę. Rybę wyjmij z marynaty, dopraw solą i pieprzem. Panieruj najpierw w mące, potem w roztrzepanych jajkach, na koniec obtocz w bułce tartej. Cebulę, cukinie i słoninę

  • Szaszłyki na grilla - tym razem zaskocz gości

    Szaszłyki na grilla - tym razem zaskocz gości

    natkę siekamy, mieszamy delikatnie z rybą. Dodajemy liście laurowe, zalewamy olejem i sokiem z cytryny. Odstawiamy na godzinę. Rybę osączamy z marynaty, przyprawiamy solą, pieprzem, obtaczamy w mące, roztrzepanych jajkach i bułce tartej. Cebulę, cukinie i słoninę kroimy na plastry. Patyczki do