Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Kiszone cytryny w tadżinie

Autor
A A A
  • Kiszone cytryny w tadżinie

    Fot. Shutterstock

    Poziom trudności: średnie

    Region: inne

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Kiszone cytryny w tadżinie - składniki:
Kiszone cytryny w tadżinie - sposób przygotowania: Rozgrzewamy oliwę na głębokiej patelni, smażymy przez kilka minut pokrojone w paski piersi kurczaka, zdejmujemy z ognia. Dodajemy pokrojoną w plastry cebulę, zmiażdżony czosnek, smażymy chwilkę, aż cebula zmięknie, dodajemy imbir, szafran, zalewamy wszystko rosołem i odstawiamy na pół godziny. Następnie stawiamy patelnię na średnim ogniu i dusimy potrawę pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Kiszone cytryny kroimy w plastry, usuwając pestki. W małym garnuszku zagotowujemy trochę wody, wrzucamy do niej na 2-3 min oliwki, aby straciły trochę soli. Dodajemy do kurczaka oliwki, kiszone cytryny, migdały i natkę oraz sok wyciśnięty ze świeżej cytryny. Mieszamy i dusimy jeszcze przez chwilę. Podajemy z gotowanymi ziemniakami, skropionymi oliwą lub z chlebem. *Jak zrobić kiszone cytryny, jeden z ważnych składników kuchni arabskiej? To dość proste: owoce moczymy parę godzin w wodzie, potem dokładnie szorujemy. Nacinamy głęboko na krzyż i solimy. Układamy ciasno w słoju i zalewamy przegotowaną wodą. Zamykamy słój i odstawiamy na 2 tygodnie.