Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Polędwiczki wieprzowe w sosie ze śliwowicą

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Polędwiczki wieprzowe w sosie ze śliwowicą - składniki:
  • 2 (każda po 30 dag) polędwiczki wieprzowe
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 1 szalotka
  • 50 ml śliwowicy
  • 100 ml soku z tarniny lub aronii
  • 300 ml bulionu wołowego
  • 150 ml kwaśnej śmietany
Polędwiczki wieprzowe w sosie ze śliwowicą - sposób przygotowania: Polędwiczki nacieramy solą i pieprzem, obsmażamy na maśle z oliwą z każdej strony. Zdejmujemy z patelni, na tym samym tłuszczu szklimy posiekaną szalotkę. Ponownie wkładamy polędwiczki na patelnię, wlewamy alkohol, sok i bulion, przykrywamy i dusimy 20 minut - do miękkości. Trzeba uważać, aby nie dusić za długo, bo mięso wyschnie. Polędwiczki znowu zdejmujemy z patelni i zawijamy w folię aluminiową: dzięki temu nie wystygną, a soki równo rozłożą się w mięsie. Sos, w którym dusiło się mięso, gotujemy na ostrym ogniu, aż połowa odparuje. Wlewamy śmietanę, mieszamy, zagotowujemy, ewentualnie jeszcze raz przyprawiamy. Jeśli chcemy skrócić czas przyrządzania mięsa, możemy udusić je w szybkowarze.