Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Ceviche z przegrzebków

Autor
A A A
  • Ceviche z przegrzebków

    Fot. Marcin Klaban / Agencja Wyborcza.pl

    Poziom trudności: łatwe

    Region: inne

    Ilość osób: dla 4 osób

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Ceviche z przegrzebków - składniki:
  • 40 dag świeżych przegrzebków
  • sok z 3 limonek
  • 2 małe posiekane szalotki
  • posiekane
  • bez nasion 2 zielone papryczki chilli
  • 3 łyżki posiekanej świeżej kolendry
  • 6-7 łyżek oliwy
  • gruboziarnista sól
Ceviche z przegrzebków - sposób przygotowania: Przegrzebki pozbawiamy pomarańczowej ikry, myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy w poprzek na pół i polewamy sokiem z limonek. Odstawiamy do lodówki na 6-8 godzin. Dodajemy resztę składników, mieszamy i podajemy w kokilkach lub na półmisku. To tradycyjne peruwiańskie danie koniecznie trzeba zrobić ze świeżych przegrzebków - mrożone się nie nadają!