Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Beszamel

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Beszamel - składniki:
Beszamel - sposób przygotowania: Na początek ważna zasada: sosu nie można robić na dużym ogniu, bo łatwo go przypalić. Kuchenkę przykryjmy folią, aby jej nie wybrudzić pryskającym masłem. 15 g masła rozpuszczamy w rondlu o grubym dnie, mieszając drewnianą szpatułką, aby się nie zrumieniło. dodajemy mąkę. Stale mieszając, smażymy do momentu, aż składniki gładko się połączą i mąka straci wygląd surowej (5-10 min). Mleko podgrzewamy w rondelku i bardzo wąską strużką wlewamy gorące do zasmażki, ubijając trzepaczką, aby nie powstały grudki. Sos przyprawiamy solą, pieprzem i świeżo otartą gałką muszkatołową. Sos możemy przetrzeć przez sito. Aby na stygnącym beszamelu nie utworzył się kożuch, smarujemy go nabitym na widelec kawałkiem masła lub przykrywamy folią spożywczą.
Zapiekane naleśniki ze szpinakiem, ricottą i łososiem

Informacje o Beszamel

  • Sycące menu z makaronem zapiekanym pod beszamelem

    Sycące menu z makaronem zapiekanym pod <strong>beszamelem</strong>

    lasagne (lazanię). Świetnie pasują do niego również zielone oliwki oraz kapary. Kokardki zapiekane pod beszamelem 300 g makaronu kokardki Sos z mięsem: 300 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 1 cebula 3 ząbki czosnku 400 ml gęstego przecieru pomidorowego lub passaty pomidorowej tymianek oregano

  • Jak po maśle

    Jak po maśle

    Beszamel, czyli tak zwany biały sos, został podobno wymyślony w XVII wieku, przez jednego z wysokich urzędników francuskiego dworu - Louisa de Béchameil. Wyśmienicie nadaje się do zapiekanych makaronów i warzyw. Sos beszamelowy 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 2 szklanki mleka sól biały pieprz

  • Sposób na sos beszamelowy

    Sposób na sos beszamelowy

    Beszamel to klasyk kuchni francuskiej. Powstał pod koniec XVII wieku na dworze króla Ludwika XV, który słynął z zamiłowania do dobrej kuchni. Jego autorem jest markiz Luis de Bechamel - wielki smakosz i zarządca dworu francuskiego króla. Podobno Bechamel pracował nad recepturą

  • Obiad na wtorek - z deserem dla dorosłych

    Obiad na wtorek - z deserem dla dorosłych

    cukier sól 2.5 szklanki beszamelu Pieczarki pokroić na cząstki, cukinie - w półplasterki, piersi - w paski. Na patelni rozgrzać połowę oliwy i usmażyć na niej kurczaka. Przełożyć na talerzyk, a na pozostałym na patelni tłuszczu obsmażyć pieczarki. Gdy się zrumienią, dodać cukinię i chwilę smażyć razem

  • Menu z chłodnikiem ogórkowym

    Menu z chłodnikiem ogórkowym

    pepperoncini cukier sól 2.5 szklanki beszamelu Pieczarki pokroić na cząstki, cukinie - w półplasterki, piersi - w paski. Na patelni rozgrzać połowę oliwy i usmażyć na niej kurczaka. Przełożyć na talerzyk, a na pozostałym na patelni tłuszczu obsmażyć pieczarki. Gdy się zrumienią, dodać cukinię i chwilę

  • Święta we włoskim stylu

    Święta we włoskim stylu

    grudki. Dodaj gorące mleko, wsyp szczyptę gałki muszkatołowej i sól, zagotuj, stale mieszając. 5. Wysmaruj tłuszczem blaszkę do pieczenia i na jej dnie rozprowadź sporą ilość beszamelu, następnie ułóż dwa płaty Lasagne Barilla, przykryj sosem z pieczarek i beszamelem, a następnie posyp startym parmezanem

  • Najsłynniejsze dania ze słonecznej Krety - koniecznie do wypróbowania!

    Najsłynniejsze dania ze słonecznej Krety - koniecznie do wypróbowania!

    makaronu z farszem. Beszamel trochę masła i oliwy do podsmażenia 6?7 łyżek mąki uniwersalnej 1,5 litra świeżego mleka (żadnych puszek i proszków) 2 żółtka szczypta tartej gałki muszkatołowej odrobina mąki ziemniaczanej do zagęszczenia sosu Podsmażamy oliwę i masło, dodajemy mąkę. Cały czas mieszając

  • Danie ze spiżarni

    pomidorowy, przyprawy. Przydatne, choć niekonieczne, zmienne dodatki służące improwizacji. Na moją listę niezbędników w spiżarni wpisałam: mleko, mąkę, jajka, ziemniaki, cebulę, czosnek, masło i oliwę. Zacznijmy od dwóch podstawowych sosów - majonezu i beszamelu. Domowy majonez