Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Giczki jagnięce duszone w winie
Giczki jagnięce duszone w winie - składniki:
Giczki jagnięce duszone w winie - sposób przygotowania:
Robimy nożem po kilka dziurek w każdej giczce, wciskamy do nich rozmaryn. Mięso obsmażamy w brytfannie na 2-3 łyżkach oliwy, odwracając je kilka razy. Oprószamy solą i pieprzem, wyjmujemy, a na pozostałym po smażeniu tłuszczu szklimy pokrojoną w talarki cebulę oraz posiekane czosnek i fileciki anchois (można dodać nieco więcej oliwy). Gdy cebula zmięknie, dodajemy przecier pomidorowy, zmniejszamy ogień i smażymy, mieszając, jeszcze parę minut. Wlewamy ocet oraz wino i gotujemy, aż odparuje 1/3 płynu. Dodajemy pokrojone w kostkę suszone morele i bulion, ponownie zagotowujemy. Wkładamy obsmażone mięso, przykrywamy i pieczemy w temp. 160°C przez 3 godziny (lub dłużej - mięso musi łatwo odchodzić od kości). Przyprawiamy solą i pieprzem.
- 4 giczki jagnięce
- kilka gałązek rozmarynu
- olej lub oliwa
- sól
- grubo zmielony pieprz
- 1 cebula
- 4 fileciki anchois
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki przecieru pomidorowego (nie koncentratu)
- 1 łyżka czerwonego octu winnego
- 1 butelka wytrawnego (np. cabernet sauvignon) czerwonego wina
- 15 suszonych moreli
- 3 szklanki bulionu (najlepiej ugotowanego na jagnięcinie
- może też być wołowy)
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki