Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Giczki jagnięce duszone w winie

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Giczki jagnięce duszone w winie - składniki:
Giczki jagnięce duszone w winie - sposób przygotowania: Robimy nożem po kilka dziurek w każdej giczce, wciskamy do nich rozmaryn. Mięso obsmażamy w brytfannie na 2-3 łyżkach oliwy, odwracając je kilka razy. Oprószamy solą i pieprzem, wyjmujemy, a na pozostałym po smażeniu tłuszczu szklimy pokrojoną w talarki cebulę oraz posiekane czosnek i fileciki anchois (można dodać nieco więcej oliwy). Gdy cebula zmięknie, dodajemy przecier pomidorowy, zmniejszamy ogień i smażymy, mieszając, jeszcze parę minut. Wlewamy ocet oraz wino i gotujemy, aż odparuje 1/3 płynu. Dodajemy pokrojone w kostkę suszone morele i bulion, ponownie zagotowujemy. Wkładamy obsmażone mięso, przykrywamy i pieczemy w temp. 160°C przez 3 godziny (lub dłużej - mięso musi łatwo odchodzić od kości). Przyprawiamy solą i pieprzem.