Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Eggs Benedict - jajka z sosem holenderskim

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (1 głos)

Eggs Benedict - jajka z sosem holenderskim - składniki:
Eggs Benedict - jajka z sosem holenderskim - sposób przygotowania: W rondlu topimy masło, smażymy na nim szynkę - po minucie z każdej strony. Robimy sos: masło podgrzewamy, aż odparuje cały mleczny płyn. Przecedzamy i odstawiamy, by ostygło do temperatury 30-35°C. W tym czasie zagotowujemy wino z sokiem z cytryny i przyprawami. Odparowujemy płyn o 70%, przecedzamy i odstawiamy do przestygnięcia, a potem rondelek stawiamy na drugim rondelku wypełnionym gotującą się wodą. Dodajemy żółtka i, podgrzewając na parze, ubijamy, aż powstanie gęsta piana. Zdejmujemy znad pary i wkręcamy w pianę roztopione masło, wlewając je cienką strużką. Robimy jajka w koszulkach: do dwóch szerokich rondli wlewamy tyle wody, aby sięgała do wys. 8-10 cm. Do każdego rondla wlewamy po połowie octu. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień, tak aby płyn lekko bulgotał. Jajka wbijamy kolejno najpierw do filiżanki lub na talerzyk, potem delikatnie zsuwamy je do wody z octem. Gotujemy, od czasu do czasu delikatnie odwracając jajka łyżką, aby białko zamknęło się wokół żółtka (3-5 minut). Wyjmujemy łyżką cedzakową na talerz wyłożony ręcznikiem kuchennym. Delikatnie osuszamy jajka drugim kawałkiem ręcznika kuchennego. Tostujemy połówki muffinów, układamy po dwie na sześciu podgrzanych talerzykach. Na każdej połówce kładziemy kawałek szynki i jajko w koszulce, polewamy sosem, posypujemy zieleniną i podajemy.
Jajka faszerowane guacamole