Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Ostra zupa pomidorowa

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Ostra zupa pomidorowa - składniki:
Ostra zupa pomidorowa - sposób przygotowania: Rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Pomidory układamy przeciętą stroną w górę na dużej blaszce do pieczenia. Oprószamy je posiekanymi papryczkami chilli (przedtem usuwamy pestki), solą, pieprzem oraz cukrem pudrem. Skrapiamy oliwą i pieczemy przez 30 minut, aż zmiękną i lekko zbrązowieją. Upieczone pomidory miksujemy w garnku, dodając stopniowo bulion, a następnie przecier pomidorowy. Podgrzewamy na gazie, ale nie zagotowujemy. Mieszamy z chrzanem, wiśniami i wódką. W wazie na zupę umieszczamy całe łodygi selera (możemy nimi mieszać zupę), wlewamy zupę, oprószamy czarnym pieprzem, wkładamy plastry cytryny i serwujemy.