Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Ostra zupa pomidorowa
Ostra zupa pomidorowa - składniki:
Ostra zupa pomidorowa - sposób przygotowania:
Rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Pomidory układamy przeciętą stroną w górę na dużej blaszce do pieczenia. Oprószamy je posiekanymi papryczkami chilli (przedtem usuwamy pestki), solą, pieprzem oraz cukrem pudrem. Skrapiamy oliwą i pieczemy przez 30 minut, aż zmiękną i lekko zbrązowieją. Upieczone pomidory miksujemy w garnku, dodając stopniowo bulion, a następnie przecier pomidorowy. Podgrzewamy na gazie, ale nie zagotowujemy. Mieszamy z chrzanem, wiśniami i wódką. W wazie na zupę umieszczamy całe łodygi selera (możemy nimi mieszać zupę), wlewamy zupę, oprószamy czarnym pieprzem, wkładamy plastry cytryny i serwujemy.
- 2 kg pokrojonych na połówki pomidorów
- 2 czerwone papryczki chilli
- 10 g cukru pudru
- 30 ml oliwy z oliwek
- 750 ml bulionu warzywnego
- 15 g przecieru pomidorowego
- 10 g chrzanu
- 30 g suszonych wiśni namoczonych w wódce
- 60 ml wódki
- 4 małe łodygi z liśćmi selera naciowego
- sól
- pieprz
- 4 cienkie plasterki cytryny
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki