Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Ryba w cieście

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Ryba w cieście - składniki:
Ryba w cieście - sposób przygotowania: Ciasto przygotowujemy parę godzin wcześniej. Wyrabiamy mąkę z masłem i solą, dodajemy jajko i wodę. Formujemy szybko kulę i odstawiamy w chłodne miejsce. Łososia posypujemy obficie solą i odstawiamy na 10 min. Obcieramy go z soli papierem kuchennym i posypujemy mieszanką przyprawową (imbir, cynamon, kolendra, pieprz, szafran) po obu stronach i odstawiamy na parę godzin. Obieramy pomarańczę i cytrynę, kroimy na cienkie talarki. Koperek siekamy. Rozwałkowujemy ciasto na prostokąt o grubości ok. 4 mm. Układamy jeden płat łososia na cieście, posypujemy połową koperku, układamy na nim plasterki cytrusów i przykrywamy drugim płatem. Posypujemy resztą koperku i kawałkami masła. "Pakujemy" szczelnie rybę w ciasto, dobrze oblepiając brzegi i robiąc na wierzchu parę małych otworów. Układamy na blasze posmarowanej masłem i pieczemy w 225°C przez 50 min. Wyjmujemy i podajemy od razu z miską zielonej sałaty.

Informacje o Ryba w cieście

  • Kontrakt stolnika

    Kontrakt stolnika

    apparecchio generale (Bankiety, przygotowanie dań i inne ogólne zasady), wydane po jego śmierci, jest prawdziwym vademecum stolnika. Spośród jego przepisów wybrałam pastello di pesce, czyli rybę w cieście z cytrusami. Połączenie dające nudnemu łososiowi szczególny smak i wygląd. Do tych mistrzów skromnie

  • Proste i niedrogie dania z rybą

    Proste i niedrogie dania z rybą

    temperaturę). Piecz po mniej więcej 6-7 minut z każdej strony (ważne - kontroluj czas pieczenia, pod grillem paluszki rybne szybko się pieką). Majonez wymieszaj z sokiem cytrynowym i podawaj osobno, jako dodatek do upieczonej ryby. Autor: Zuzanna Wiciejowska Przygotowując rybę w cieście należy uważać, aby

  • Zjeść i wypić Dolomity

    Zjeść i wypić Dolomity

    się do ryb (z Chioggia nad Adriatykiem), gdzie dopiero po długiej chwili daję się oderwać od genialnego marynowanego miecznika i łososia, malutkich smażonych rybek (sardynki?), ryb pieczonych i ryb w cieście. W Moritzino pozostajemy o wiele dłużej, niż jeździ gondola. - Nie przejmuj się - pocieszają