Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Tarta z cukinią

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (1 głos)

Tarta z cukinią - składniki:
Tarta z cukinią - sposób przygotowania: Składniki ciasta posiekaj i szybko zagnieć. Rozwałkuj na posypanej mąką stolnicy, formując koło trochę większe niż średnica formy. Ciastem wyłóż dno i boki formy, odetnij zwisające resztki ciasta. Spód nakłuj widelcem i wstaw na 30 minut do lodówki. Piecz około 15 minut w temp. 180°C. Cukinie zetrzyj na grubej tarce, przełóż na sitko i posól. Po 20 minutach przepłucz zimną wodą, aby usunąć nadmiar soli. Odciśnij. Na patelni roztop masło, dodaj pokrojoną dymkę, smaż, aż zmięknie. Wtedy dodaj cukinię, duś na średnim ogniu bez pokrywki około 5 minut, aby cały sok odparował. Odstaw do ostygnięcia. Śmietanę ubij z jajkami, solą, pieprzem i posiekanym szczypiorkiem. Farsz z cukinii rozłóż na podpieczonym cieście, zalej masą jajeczną, piecz przez 30 minut w temp. 170°C. Możesz podać na ciepło lub na zimno.
Tarta podwójnie buraczana z serem feta

Informacje o Tarta z cukinią

  • Menu dnia z cukiniową tartą

    Menu dnia z cukiniową tartą

    Oprócz listków bazylii, dobrym dodatkiem do tej zupy będą np. grzanki lub groszek ptysiowy. Zupa krem z opiekanych warzyw 1 duży lub 2 małe bakłażany 3 pomidory malinowe (lub inne mięsiste) 2 czerwone papryki 2 nieduże cebule 2 ząbki czosnku 5 łyżek (75 ml) oliwy 5 szklanek (1 i 1/4 l) buli

  • Nie tylko chipsy, orzeszki i paluszki. Jakie jedzenie pasuje do twojego ulubionego piwa?

    Nie tylko chipsy, orzeszki i paluszki. Jakie jedzenie pasuje do twojego ulubionego piwa?

    posiekanym chilli przez godzinę. Pomidorki przekrój na połówki, dopraw solą i pieprzem. Skrop olejem. Ser zapiekaj w 160°C przez 4 minuty. Podawaj z sałatką z pomidorków.   Tarta z cukinią i oscypkiem Na koniec coś lekkiego, względnie wyrafinowanego i niewymagającego dużego wysiłku

  • Ryba z pomysłem - w sam raz na przyjęcie!

    Ryba z pomysłem - w sam raz na przyjęcie!

    kostkę. Czosnek i natkę posiekaj, wymieszaj delikatnie z rybą. Dodaj liście laurowe, zalej oliwą i sokiem z cytryny. Odstaw na godzinę. Rybę wyjmij z marynaty, dopraw solą i pieprzem. Panieruj najpierw w mące, potem w roztrzepanych jajkach, na koniec obtocz w bułce tartej. Cebulę, cukinie i słoninę

  • Szaszłyki na grilla - tym razem zaskocz gości

    Szaszłyki na grilla - tym razem zaskocz gości

    natkę siekamy, mieszamy delikatnie z rybą. Dodajemy liście laurowe, zalewamy olejem i sokiem z cytryny. Odstawiamy na godzinę. Rybę osączamy z marynaty, przyprawiamy solą, pieprzem, obtaczamy w mące, roztrzepanych jajkach i bułce tartej. Cebulę, cukinie i słoninę kroimy na plastry. Patyczki do