Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Lody z sosem malinowym

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Lody z sosem malinowym - składniki:
Lody z sosem malinowym - sposób przygotowania: Robimy sos: maliny rozmrażamy, miksujemy z cukrem waniliowym i sokiem z cytryny, przecieramy przez sitko, aby pozbyć się pestek - sos ma być gładki. Do smaku możemy dodać nieco likieru malinowego albo malinowej nalewki. Inny sposób: gotujemy maliny z cukrem i sokiem cytrynowym, aż się rozpadną, potem przecieramy przez sitko i - jeśli sos jest za rzadki - gotujemy jeszcze jakiś czas, aż odparuje i zgęstnieje. Robimy makaron: lody wyjmujemy z zamrażalnika i czekamy, aż trochę zmiękną, a następnie przeciskamy je przez praskę do ziemniaków, tak aby otrzymać nitki przypominające spaghetti. Układamy je na talerzach, polewamy sosem malinowym, posypujemy wiórkami kokosowymi i dekorujemy miętą lub melisą (danie ma przypominać spaghetti z sosem pomidorowym, parmezanem i bazylią).
Najprostsze lody bananowe. Wystarczy jeden składnik!