Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Szaszłyki z kurczaka z pesto z pieczonej papryki

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Szaszłyki z kurczaka z pesto z pieczonej papryki - składniki:
Szaszłyki z kurczaka z pesto z pieczonej papryki - sposób przygotowania: Włączamy opcję grill w piekarniku i rozgrzewamy go do 220°C. Robimy pesto: papryki kroimy na ćwiartki, usuwając gniazda nasienne i białe błony. Układamy skórą do góry na blasze wyłożonej pergaminem i pieczemy na górnej półce piekarnika przez 10 minut, aż skórka lekko się przypali (aby później paprykę łatwiej było obrać, możemy zostawić ją w piekarniku, aż całkiem ostygnie). Piersi kurczaka kroimy na kawałki, nabijamy na patyczki do szaszłyków, doprawiamy i skrapiamy oliwą. Wyjmujemy z piekarnika papryki i na tę samą, już rozgrzaną blachę przekładamy szaszłyki. Obniżamy temperaturę do 180°C (pozostawiamy opcję grill), pieczemy 15 minut na środkowej półce. Papryki obieramy i miksujemy na jednolitą masę w blenderze wraz z orzeszkami i posiekaną natką. Dodajemy sok z limonki i chwilę miksujemy. Upieczone szaszłyki podajemy z paprykowym pesto. Uwaga: papryki możemy przygotować wcześniej i od razu większą ilość; są smaczne na przekąskę, do makaronu na zimno, do kanapek. Jeśli i tak zostanie kilka upieczonych papryk, można je zamarynować w oliwie z czosnkiem i rozmarynem.
Tanie pesto z rukoli i pestek dyni. Gotowe w 3 minuty