Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Zupa marcowa
Zupa marcowa - składniki:
Zupa marcowa - sposób przygotowania:
Groch moczymy przez noc, odcedzamy i wkładamy do sagana razem z mięsem i pęczakiem, wlewamy 3 litry wody i gotujemy pomału przez dwie godziny, skrupulatnie usuwając szumowinę i dodając wodę w miarę potrzeby. Dodajemy grubo posiekane warzywa i liście laurowe, sól i pieprz. Gotujemy pomału jeszcze trzy kwadranse. Zupa ma być gęsta, lecz pozostać zupą, więc w razie potrzeby należy ją rozcieńczać wodą lub wywarem mięsnym.
- 150 g łupanego grochu
- mięso z kością
- najlepiej kilka rodzajów golonka
- gicz jagnięca lub cielęca
- wołowe - łącznie około 2 kg
- 50 g pęczaku
- 3 marchewki
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 cebule
- 8 niedużych pokrojonych w kostkę ziemniaków
- 3 liście laurowe
- sól i pieprz
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki