Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Kartofliki

Autor
A A A
  • Kartofliki

    Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

    Poziom trudności: średnie

    Region: inne

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Kartofliki - składniki:
Kartofliki - sposób przygotowania: Z mąki i wody wyrabiamy ciasto, tak jak na kołduny. Robimy farsz. Cebule siekamy i podsmażamy na oleju. Jaja na twardo siekamy. Gotowane ziemniaki ugniatamy na purée i łączymy z zieleniną, cebulą, jajami i surowym jajkiem.  Dokładnie mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Dalej postępujemy tak jak w przypadku kołdunów. Gotujemy w osolonej wodzie. Kartofliki lepimy jak pierogi i kołduny tatarskie gospodynie, zalepiając, ładnie karbują brzeg.