Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Kartofliki
Kartofliki - składniki:
Kartofliki - sposób przygotowania:
Z mąki i wody wyrabiamy ciasto, tak jak na kołduny. Robimy farsz. Cebule siekamy i podsmażamy na oleju. Jaja na twardo siekamy. Gotowane ziemniaki ugniatamy na purée i łączymy z zieleniną, cebulą, jajami i surowym jajkiem. Dokładnie mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Dalej postępujemy tak jak w przypadku kołdunów. Gotujemy w osolonej wodzie.
Kartofliki lepimy jak pierogi i kołduny tatarskie gospodynie, zalepiając, ładnie karbują brzeg.
- Na ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 2/3 szklanki przegotowanej osolonej wody
- Na farsz:
- 2 cebule
- 1 łyżka oleju
- 3 ugotowane na twardo jaja
- 1/2 kg ugotowanych ziemniaków
- po 1 łyżce siekanej natki
- szczypiorku i koperku
- 1 jajko surowe
- sól
- pieprz
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki