Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Świderki (fusilli) z marynowanym kurczakiem i pieczarkami

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Świderki (fusilli) z marynowanym kurczakiem i pieczarkami - składniki:
  • 2 piersi kurczaka
  • 1/4 szklanki + 2 łyżki dobrego octu balsamicznego (najlepiej o aromacie figowym)
  • sól
  • pieprz
  • 6-8 dużych pieczarek
  • 1/4 szklanki + 2 łyżki oliwy
  • 2 posiekane szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 szklanki bulionu drobiowego (domowego!)
  • 50 dag fusilli
  • 1 posiekana czerwona cebula
  • 30 dag ugotowanego zielonego groszku
  • 15 dag sera cambozola (bez skórki i pokrojonego na kawałki)
Świderki (fusilli) z marynowanym kurczakiem i pieczarkami - sposób przygotowania: Do plastikowego woreczka wkładamy kurczaka, wlewamy 1/4 szklanki octu balsamicznego, dodajemy szczyptę soli i pieprzu. Zawiązujemy. Do drugiego woreczka wkładamy oczyszczone pieczarki, wlewamy 1/4 szklanki oliwy, dodajemy 1/2 łyżeczki soli i 1/4 łyżeczki pieprzu, szalotki i czosnek. Zawiązujemy, oba woreczki wkładamy na 6-8 godz. do lodówki. Osączamy mięso z marynaty, grillujemy po 2 min z każdej strony (na grillu, w piekarniku lub na patelni grillowej), odkładamy. Grillujemy osączone grzyby (5-6 min). Kurczaka kroimy w kostkę, pieczarki w plasterki. Bulion gotujemy tak długo, aż połowa odparuje. Gotujemy makaron. W rondlu na pozostałej oliwie szklimy czerwoną cebulę, wlewamy resztę octu balsamicznego, wkładamy odcedzony makaron, wlewamy zredukowany bulion. Mieszamy, dodajemy groszek, kurczaka i pieczarki. Mieszamy, przyprawiamy do smaku, a przed podaniem dodajemy cambozolę i czekamy, aż lekko się stopi.