Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Zupa pomidorowa z wódką

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Zupa pomidorowa z wódką - składniki:
Zupa pomidorowa z wódką - sposób przygotowania: W garnku na małym ogniu powoli roztapiamy masło. Gdy powstanie piana, dodajemy roztarty czosnek, szalotkę, tymianek oraz pokrojony w cienkie paseczki boczek. Smażymy, mieszając, następnie wlewamy alkohol (może być aromatyzowany pomarańczą lub mandarynką) i zapalamy (używając długiego patyczka, aby nie poparzyć się płomieniem). Gdy płomień zgaśnie, wlewamy zmiksowane pomidory i bulion, przyprawiamy tabasco, solą, pieprzem i cukrem. Kto chce, może jeszcze zupę zmiksować, aby była gładsza. Porcje zupy dekorujemy kleksem kwaśnej śmietany.