Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Puchowa babka

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Puchowa babka - składniki:
Puchowa babka - sposób przygotowania: Przygotowujemy rozczyn. Odważamy 250 g mąki, przesiewamy ją i sparzamy wrzącym mlekiem, a gdy przestygnie, dodajemy pokruszone drożdże, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ubijamy żółtka z cukrem do białości, dodajemy do nich resztę przesianej mąki oraz rozczyn. Wyrabiamy ciasto, a gdy zacznie odchodzić od ręki, dodajemy rum, roztopione, schłodzone masło i szczyptę soli. Nadal wyrabiamy. Na koniec dodajemy umyte, osączone i posypane mąką rodzynki. Wyrobione ciasto wkładamy do wysmarowanej masłem formy (powinno zająć połowę jej objętości), przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Gdy ciasto w formie urośnie, wkładamy je do nagrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy 50-60 minut. Sprawdzamy patyczkiem, czy jest upieczone (po wyjęciu z ciasta powinien być suchy). Babę możemy posypać cukrem pudrem lub polukrować.