Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Puchowa babka
Puchowa babka - składniki:
Puchowa babka - sposób przygotowania:
Przygotowujemy rozczyn. Odważamy 250 g mąki, przesiewamy ją i sparzamy wrzącym mlekiem, a gdy przestygnie, dodajemy pokruszone drożdże, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ubijamy żółtka z cukrem do białości, dodajemy do nich resztę przesianej mąki oraz rozczyn. Wyrabiamy ciasto, a gdy zacznie odchodzić od ręki, dodajemy rum, roztopione, schłodzone masło i szczyptę soli. Nadal wyrabiamy. Na koniec dodajemy umyte, osączone i posypane mąką rodzynki. Wyrobione ciasto wkładamy do wysmarowanej masłem formy (powinno zająć połowę jej objętości), przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Gdy ciasto w formie urośnie, wkładamy je do nagrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy 50-60 minut. Sprawdzamy patyczkiem, czy jest upieczone (po wyjęciu z ciasta powinien być suchy). Babę możemy posypać cukrem pudrem lub polukrować.
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki