Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Polędwica z jelenia marynowana w żubrówce
Polędwica z jelenia marynowana w żubrówce - składniki:
Polędwica z jelenia marynowana w żubrówce - sposób przygotowania:
Polędwicę kroimy na dwa kawałki. Oba wkładamy do woreczka foliowego, wlewamy alkohol, sos Worcestershire, oliwę, dodajemy ziarna pieprzu, cebulę, anyż i czosnek. Woreczek zawiązujemy i pozostawiamy na 2 godziny w temp. pokojowej. Mięso można także marynować w lodówce - do 3 dni; jeśli zdecydujemy się na tę wersję, wyjmujemy je na pół godziny przed przyrządzeniem. Robimy sos jabłkowy: topimy masło w rondlu, wkładamy posiekaną cebulę, solimy, smażymy na małym ogniu, aż się zeszkli. Jabłka kroimy na ósemki (nie obieramy ich i nie usuwamy gniazd nasiennych), wrzucamy do rondla z cebulą, wlewamy 2 łyżki żubrówki, sok cytrynowy, wkładamy chilli. Mieszamy, przykrywamy, dusimy 30 minut na malutkim ogniu - jabłka powinny się rozpadać. Wyjmujemy chilli, sos przecieramy przez sitko, dodajemy łyżeczkę alkoholu. Rozgrzewamy na ogniu brytfannę lub patelnię o grubym dnie. Wyjmujemy mięso z marynaty, czyścimy z resztek przypraw, smażymy na brązowy kolor z każdej strony - w sumie 15 minut. Zdejmujemy z patelni, zawijamy w folię aluminiową i czekamy kilka minut, aby soki równo rozłożyły się w mięsie. Możemy też włożyć zawiniętą polędwicę na parę minut do piekarnika nagrzanego do temp. 150-170°C. Kroimy mięso w plastry, podajemy z sosem. Dobre dodatki to czerwona kapusta, kluski kładzione lub śląskie.
- 1 kg polędwicy z jelenia
- 1/2 szklanki żubrówki (lub calvadosu)
- 2 łyżeczki sosu Worcestershire
- 1/4 szklanki oliwy
- 2 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
- 1 obrana i pokrojona na ćwiartki cebula
- 2 gwiazdki anyżu
- 2 obrane i lekko zmiażdżone nożem ząbki czosnku
- Sos jabłkowy:
- 2 łyżki masła
- 1 mała cebula
- szczypta soli
- 3 czerwone jabłka
- 2 łyżki + 1 łyżeczka żubrówki
- sok z 1 cytryny
- 1 spora
- cała papryczka chilli
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki