Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Muffinki isfahan

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Muffinki isfahan - składniki:
Muffinki isfahan - sposób przygotowania: Rozgrzewamy piekarnik do 170-180°C. Dołki formy mufinkowej wykładamy papierowymi mankiecikami. Liczi osączamy, zachowując zalewę, i kroimy na kawałeczki. Przesiewamy mąkę z proszkiem i solą. Ucieramy masło z cukrem, do gładkiej masy kolejno wbijamy jajka, następne dodając dopiero wtedy, kiedy poprzednie połączy się z masą. Dodajemy wanilię, wodę różaną i 2 łyżki zalewy z liczi, mieszamy. Do mąki dodajemy liczi, które dokładnie w niej obtaczamy, a potem przekładamy do masy maślano-jajecznej; mieszamy, nie rozgniatając owoców. Ciastem napełniamy dołki formy na mufinki i pieczemy 15-20 minut - patyczek wetknięty w mufinkę powinien być suchy po wyjęciu. Robimy nadzienie. Namaczamy żelatynę w wodzie, a potem, kiedy napęcznieje, dodajemy do niej trochę śmietany i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Serek ucieramy mikserem na niskich obrotach. Gdy będzie gładki, dodajemy ubitą śmietanę, sól oraz cukier i mieszamy. Ubijamy dalej, na koniec dodajemy rozpuszczoną żelatynę i wanilię. Ucieramy, a gdy masa zacznie robić się sztywna, dodajemy do niej maliny i krótko mieszamy. Wstawiamy na 20 minut do lodówki. Gdy zacznie gęstnieć, przekładamy ją do szprycki z wąską końcówką i szprycujemy do środka mufinek. Możemy też przekroić mufinki, wybrać trochę ciasta ze środka i to puste miejsce napełnić kremem malinowym, a potem z powrotem złożyć obie połówki. Robimy krem do dekoracji. Białka i cukier mieszamy w metalowej miseczce, ustawiamy nad garnkiem z gotującą się wodą (dno miski nie może dotykać wrzącej wody), ubijamy, aż cukier się rozpuści. Zdejmujemy z ognia i ubijamy tak długo, aż masa bezowa dwukrotnie powiększy objętość. Zmniejszamy obroty miksera, dodajemy wanilię i - po kawałeczku - masło. Kolejny kawałek masła dodajemy, kiedy poprzedni połączy się z masą. Po dodaniu ostatniego kawałka ubijamy jeszcze 5-10 minut. Powstałym kremem dekorujemy babeczki, wyciskając go ze szprycki.
Piegowate muffinki - ulubiony przepis Pippi Pończoszanki