Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Austriacka babka drożdżowa - wersja 2

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Austriacka babka drożdżowa - wersja 2 - składniki:
Austriacka babka drożdżowa - wersja 2 - sposób przygotowania: Drożdże kruszymy i mieszamy z ciepłym mlekiem, szczyptą soli, płaską łyżeczką cukru i 1 łyżką mąki. Zostawiamy w ciepłym miejscu, aby wyrosły. Nie wolno dopuścić, by na zaczynie drożdżowym powstała gruba piana, bo drożdże przestaną pracować. Formę smarujemy masłem, wysypujemy mąką i wykładamy połówkami migdałów. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy przesianą i podgrzaną mąkę oraz kolejno: żółtka i wyrośnięte drożdże. Tak długo ubijamy ciasto drewnianą łyżką, aż zacznie odchodzić od brzegów makutry. Może to potrwać 15 minut lub więcej. Odstawiamy ciasto przykryte ściereczką, aby podwoiło swoją objętość. Z białek ubijamy pianę z dodatkiem cukru i delikatnie łączymy z ciastem. Wlewamy ciasto do formy i pod przykryciem odstawiamy w ciepłe miejsce na 15-20 minut, aby jeszcze trochę wyrosło. Pieczemy ok. godziny w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Studzimy w formie. Babkę podajemy posypaną cukrem pudrem.