Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Wieprzowina zapiekana ze szczawiem

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Wieprzowina zapiekana ze szczawiem - składniki:
Wieprzowina zapiekana ze szczawiem - sposób przygotowania: Mięso mieszamy z tartą bułką, posiekanym czosnkiem, startą drobno cebulą oraz śmietaną. Doprawiamy solą i pieprzem. Szczaw myjemy i osuszamy. Żaroodporną formę smarujemy masłem, wykładamy 1/3 mięsa, przykrywamy połową liści szczawiu, następnie układamy znowu 1/3 część mięsa, potem szczaw i pozostałe mięso. Polewamy stopionym masłem, przykrywamy folią i pieczemy w kąpieli wodnej, w 220°C przez 40-45 min. Podajemy na gorąco lub na zimno z pikantnymi dodatkami.