Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Sałatka wiosenna z jajkiem

Autor
A A A
  • Sałatka wiosenna z jajkiem

    Fot. Artur Tarkowski

    Poziom trudności: łatwe

    Region: inne

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Sałatka wiosenna z jajkiem - składniki:
Sałatka wiosenna z jajkiem - sposób przygotowania: Nie obraną cebulę i pomidory kroimy na połówki. Papryki przekrawamy na połówki i oczyszczamy z nasion. Wszystkie warzywa układamy na blasze (stroną przecięcia do dołu) i pieczemy na środkowej półce piekarnika w 210 st. C przez 10 min. Do warzyw dodajemy umyte, przekrojone i wypestkowane chilli. Całość pieczemy jeszcze 10 min, aż na skórkach warzyw pojawią się pęcherzyki. Natkę siekamy, tuńczyka osączamy i rozdrabniamy. Jajka obieramy i kroimy na ćwiartki. Upieczone warzywa wyjmujemy, nakrywamy mokrą ściereczką i studzimy. Zdejmujemy z nich skórkę i wkładamy do salaterki. Oliwę mieszamy z sokiem cytrynowym, natką, kaparami, kolendrą, kminem rzymskim, solą oraz pieprzem i dodajemy do warzyw. Na wierzchu układamy kawałki tuńczyka i ćwiartki jajek.
Faszerowane jaja w skorupkach

Informacje o Sałatka wiosenna z jajkiem

  • Nowalijki - smak wiosny

    Nowalijki - smak wiosny

    sałatki, odpowiednio zmniejsz podaną ilość składników. Sałatka wiosenna 5 jajek 2 pęczki rzodkiewek 2 ogórki pęczek szczypiorku sól pieprz Sos: 3 łyżki oliwy 2 łyżki soku z cytryny łyżeczka musztardy świeżo zmielony pieprz 1 łyżka posiekanej natki 1 łyżka posiekanego koperku Przygotuj sos

  • Co zrobić z resztek po Wielkanocy?

    Co zrobić z resztek po Wielkanocy?

    masz poczucie, że w te Święta nieco przesadziłeś z ilością jedzenia, możesz również przygotować sobie taką chrupiącą i lekką wiosenną sałatkę. Sałatka wiosenna 5 jajek 2 pęczki rzodkiewek 2 ogórki pęczek szczypiorku sól pieprz Sos: 3 łyżki oliwy 2 łyżki soku z cytryny łyżeczka musztardy