Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Sałatka wiosenna z jajkiem
Sałatka wiosenna z jajkiem - składniki:
Sałatka wiosenna z jajkiem - sposób przygotowania:
Nie obraną cebulę i pomidory kroimy na połówki. Papryki przekrawamy na połówki i oczyszczamy z nasion. Wszystkie warzywa układamy na blasze (stroną przecięcia do dołu) i pieczemy na środkowej półce piekarnika w 210 st. C przez 10 min. Do warzyw dodajemy umyte, przekrojone i wypestkowane chilli. Całość pieczemy jeszcze 10 min, aż na skórkach warzyw pojawią się pęcherzyki. Natkę siekamy, tuńczyka osączamy i rozdrabniamy. Jajka obieramy i kroimy na ćwiartki. Upieczone warzywa wyjmujemy, nakrywamy mokrą ściereczką i studzimy. Zdejmujemy z nich skórkę i wkładamy do salaterki. Oliwę mieszamy z sokiem cytrynowym, natką, kaparami, kolendrą, kminem rzymskim, solą oraz pieprzem i dodajemy do warzyw. Na wierzchu układamy kawałki tuńczyka i ćwiartki jajek.
- 1 cebula
- po 20 dag zielonej i żółtej papryki
- 2 mięsiste pomidory
- 2 świeże strączki zielonego chilli
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 12 dag w sosie własnym tuńczyka
- 2 ugotowane na twardo jajka
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżka kaparów (ze słoiczka)
- po 1/2 łyżeczki tłuczonej kolendry
- i kminu rzymskiego
- sól
- pieprz
Faszerowane jaja w skorupkach
Informacje o Sałatka wiosenna z jajkiem
-
Nowalijki - smak wiosny
sałatki, odpowiednio zmniejsz podaną ilość składników. Sałatka wiosenna 5 jajek 2 pęczki rzodkiewek 2 ogórki pęczek szczypiorku sól pieprz Sos: 3 łyżki oliwy 2 łyżki soku z cytryny łyżeczka musztardy świeżo zmielony pieprz 1 łyżka posiekanej natki 1 łyżka posiekanego koperku Przygotuj sos
-
Co zrobić z resztek po Wielkanocy?
masz poczucie, że w te Święta nieco przesadziłeś z ilością jedzenia, możesz również przygotować sobie taką chrupiącą i lekką wiosenną sałatkę. Sałatka wiosenna 5 jajek 2 pęczki rzodkiewek 2 ogórki pęczek szczypiorku sól pieprz Sos: 3 łyżki oliwy 2 łyżki soku z cytryny łyżeczka musztardy
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki