Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Żurek na kiełbasie

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (2 głosy)

Żurek na kiełbasie - składniki:
Żurek na kiełbasie - sposób przygotowania: Obierz cebulę i czosnek, pokrój na ćwiartki. Grzyby umyj i namocz w 1/2 szklanki wody. Kiełbasę nakłuj w kilku miejscach. Boczek pokrój w kostkę. Zagotuj 3 szklanki wody, dodaj grzyby, cebulę oraz czosnek, lekko posól. Włóż kiełbasę i połowę boczku, gotuj na małym ogniu przez 30-40 minut - do miękkości. Po 20 minutach gotowania dodaj liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Ugotowaną kiełbasę pokrój w krążki i włóż z powrotem do zupy. Grzyby pokrój w paski i też dodaj do zupy. Wlej żur, wsyp rozkruszony majeranek i zagotuj. Zdejmij z ognia i połącz ze śmietaną. Jajka pokrój na cząstki, rozłóż na talerzach i zalej zupą. Pozostały boczek wysmaż na suchej patelni. Ziemniaki przełóż do oddzielnej miseczki i polej tłuszczem ze skwarkami.
Prosty żurek w chlebie. Kwaśny jak lubisz

Informacje o Żurek na kiełbasie

  • Polskie smaki w naszym menu dnia

    Polskie smaki w naszym menu dnia

    Co musi się znaleźć w idealnym żurku? Oczywiście dobry zakwas, wędzony boczek i kiełbasa. Chyba nie ma osoby, która mogłaby się oprzeć aromatowi tej zupy. Tradycyjny żurek na kiełbasie - składniki: 2 szklanki gotowego zakiszonego żuru 30 dag białej kiełbasy 10 dag wędzonego boczku 2 jajka

  • Tradycyjna Wielkanoc u polskich blogerów

    Tradycyjna Wielkanoc u polskich blogerów

    podawana z chrzanem i musztardą. Na stole nie może oczywiście zabraknąć gotowanych jaj, także tych faszerowanych pieczarkami, żółtkami i szczypiorkiem. Do świeżego pieczywa podajemy pieczone mięso, domowe wędliny i pasztety. Na obiad serwowany jest żurek z białą kiełbasą i gotowanym jajkiem. Zwieńczeniem

  • Tradycyjne święta z nutą nowoczesności

    Tradycyjne święta z nutą nowoczesności

    Tradycja w duecie z nowoczesnością Większość z nas hołduje tradycji. Tradycyjne potrawy wielkanocne od lat kuszą nas wyjątkowymi smakami i przyjemnymi aromatami. Uwielbiamy pieczenie, wędliny, pasztety. Czym jednak byłyby te potrawy bez smakowitych sosó

  • Nowa, jeszcze lepsza formuła - żurek i koncentrat żurku od Krakusa na naturalnym zakwasie. Tradycyjny smak, nie tylko na Wielkanoc

    Nowa, jeszcze lepsza formuła - żurek i koncentrat żurku od Krakusa na naturalnym zakwasie. Tradycyjny smak, nie tylko na Wielkanoc

    . Żurek podaje się z jajkiem pokrojonym na cztery części oraz chrzanem i bułką (ta również znajduje się w zupie). Na koniec żurek posypuje się koperkiem.  Żurek kujawski – na Kujawach króluje tradycyjny żurek z kiełbasą i jajkiem, który podaje się w wydrążonym  chlebie lub bułce. Żurek

  • Babka i inni

    , pasztety, żurek na kiełbasie, kartoflanka z majerankiem, rosół. Witek pieczołowicie odtwarza smaki znane z dzieciństwa. Stąd kuchnia opalana drewnem, bo jedzenie ugotowane na niej inaczej smakuje, i dobrej jakości woda używana do robienia zupy. Energiczną Baśkę drażni zachowawczy Witek, ale sama przyznaje

  • Jak oszczędzić na zakupach - nie tylko wielkanocnych? Mamy sprawdzone porady z forum "Oszczędzamy"

    Jak oszczędzić na zakupach - nie tylko wielkanocnych? Mamy sprawdzone porady z forum "Oszczędzamy"

    produkty (przed Wielkanocą to będą np. zakwas na żurek, biała kiełbasa, mąka, masło itd). Żurek Podczas wizyty w sklepie warto mieć przy sobie listę zakupów i ściśle się jej trzymać. Dzięki temu zapanujesz nad nieplanowanymi wydatkami i ograniczysz nadmierne kupowanie produktów, które czekając na to

  • Żurek - od zakwasu do pysznej zupy

    Żurek - od zakwasu do pysznej zupy

    » Zobacz również inne nasze przepisy na: Tradycyjny żurek na kiełbasie Żurek z jajkiem Żurek na zakwasie owsianym - przepis blogera Żurek z kapustą Prosty żurek w

  • Doskonałe produkty i kultura gotowania. Co jeść na Krecie? Rozmowa z Anną Laudańską

    Doskonałe produkty i kultura gotowania. Co jeść na Krecie? Rozmowa z Anną Laudańską

    wracam, kiedy jestem w Polsce, ale nie tęsknię za nimi, będąc na Krecie. Trudno tęsknić za żurkiem z kiełbasą, kiedy temperatura przekracza 35-40 stopni. Klimat dyktuje tu warunki. Dotyczy to także picia alkoholu. Niedługo po przeprowadzce odwiedził mnie znajomy i przywiózł wódkę. Nadal stoi w barku