Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Rosół z węgorza
Rosół z węgorza - składniki:
Rosół z węgorza - sposób przygotowania:
Węgorza kroimy na kawałki dł. 3-4 cm. Połowę z nich obieramy ze skóry, pozbawiamy ości, wkładamy do miseczki, posypujemy solą i zalewamy białym winem. Garnek, w którym będziemy gotować rosół, stawiamy na ogniu, a kiedy się lekko rozgrzeje, wkładamy do niego boczek. Gdy puści tłuszcz i lekko się podpiecze, dodajemy papryczkę chilli i masło. Gdy masło się roztopi, obsmażamy na nim kawałki węgorza ze skórą, ze wszystkich stron, nie dłużej niż minutę po każdej stronie. Zdejmujemy garnek z ognia. Wyciągamy węgorza i wędlinę. Wędlinę zjadamy, węgorza obieramy ze skóry (nie usuwając ości). Rybę ponownie wkładamy do garnka, wraz ze wszystkimi warzywami. Zalewamy zimną wodą i wstawiamy na ogień. Gdy się zagotuje, dodajemy wódkę oraz ziele angielskie, liść laurowy, imbir i miód. Gotujemy powoli pod przykryciem przez nie mniej niż 3 godz. Nie szumujemy. Po upływie tego czasu przecedzamy rosół. Warzywa i przyprawy odrzucamy, mięso węgorza obieramy z ości i wrzucamy do wywaru. Dodajemy węgorza namoczonego w winie, posiekany koperek, natkę i lubczyk. Gotujemy przez 5 minut. Solimy i pieprzymy do smaku. Podajemy z kluseczkami zacierkowymi lub z młodymi pieczonymi ziemniakami.
- 1 świeży węgorz
- 1 papryczka chilli
- 250 ml wytrawnego
- białego wina
- 3-4 plasterki wędzonego boczku lub specku
- 1/4 kostki masła
- 4 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 mała marchewka
- 1 (tylko biała część) duży por
- 2 plasterki selera
- 1 liść kapusty
- 25 g czystej wódki
- 3 ziarnka ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- 1 łyżeczka (spadź
- gryka) ciemnego miodu
- 2 plasterki imbiru
- trochę koperku
- natki i lubczyku do smaku
- sól
- pieprz
Jak uratować zbyt tłusty rosół?
Informacje o Rosół z węgorza
-
Ogon ryby
. Rosół z węgorza (podaje Zbyszek Kmieć) 1 świeży węgorz, 1 papryczka chilli, 250 ml wytrawnego białego wina, 3-4 plasterki wędzonego boczku lub specku, 1/4 kostki masła
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki