Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Rosół z węgorza

Autor
A A A
  • Rosół z węgorza

    Fot. Agata Jakubowska / Agencja Wyborcza.pl

    Poziom trudności: średnie

    Region: inne

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Rosół z węgorza - składniki:
Rosół z węgorza - sposób przygotowania: Węgorza kroimy na kawałki dł. 3-4 cm. Połowę z nich obieramy ze skóry, pozbawiamy ości, wkładamy do miseczki, posypujemy solą i zalewamy białym winem. Garnek, w którym będziemy gotować rosół, stawiamy na ogniu, a kiedy się lekko rozgrzeje, wkładamy do niego boczek. Gdy puści tłuszcz i lekko się podpiecze, dodajemy papryczkę chilli i masło. Gdy masło się roztopi, obsmażamy na nim kawałki węgorza ze skórą, ze wszystkich stron, nie dłużej niż minutę po każdej stronie. Zdejmujemy garnek z ognia. Wyciągamy węgorza i wędlinę. Wędlinę zjadamy, węgorza obieramy ze skóry (nie usuwając ości). Rybę ponownie wkładamy do garnka, wraz ze wszystkimi warzywami. Zalewamy zimną wodą i wstawiamy na ogień. Gdy się zagotuje, dodajemy wódkę oraz ziele angielskie, liść laurowy, imbir i miód. Gotujemy powoli pod przykryciem przez nie mniej niż 3 godz. Nie szumujemy. Po upływie tego czasu przecedzamy rosół. Warzywa i przyprawy odrzucamy, mięso węgorza obieramy z ości i wrzucamy do wywaru. Dodajemy węgorza namoczonego w winie, posiekany koperek, natkę i lubczyk. Gotujemy przez 5 minut. Solimy i pieprzymy do smaku. Podajemy z kluseczkami zacierkowymi lub z młodymi pieczonymi ziemniakami.
Jak uratować zbyt tłusty rosół?

Informacje o Rosół z węgorza

  • Ogon ryby

    Ogon ryby

    . Rosół z węgorza (podaje Zbyszek Kmieć) 1 świeży węgorz, 1 papryczka chilli, 250 ml wytrawnego białego wina, 3-4 plasterki wędzonego boczku lub specku, 1/4 kostki masła